Oldřich Botlík: Za svoji tiskovou zprávu by měl Cermat u maturitní písemné práce z ČJL propadnout

čtvrtek 6. září 2018 ·

Cermat dne 4. 9. 2018 upozornil bez dalšího upřesnění, že na dvou cizích webech bylo téhož dne zveřejněno chybné řešení didaktického testu z matematiky a že sám zveřejní správné řešení dne 10. 9. 2018. Propásl tak jedinečnou příležitost mlčet. Za takovou tiskovou zprávu by měl Cermat u maturitní písemné práce z ČJL propadnout.


Oldřich Botlík (eduin.cz)
Vůbec totiž neprozradil, o který „didaktický test z matematiky“ se jedná a ve kterých úlohách mají na oněch webech chybu. Nejspíš půjde o maturitní test z podzimního termínu 2018, který se psal tento týden v pondělí. Jde ale jen o můj dohad – nehodlám přepočítávat ještě také neoficiální výsledky, abych zjistil, co se vlastně děje.

Zdá se, že pokud jde o (dez)informování veřejnosti, obula nová ředitelka Cermatu M. Kleňhová velmi rychle boty svého předchůdce. Namísto podobných jalových sdělení má Cermat současně se zveřejněním testů zveřejnit i vlastní představu o správných odpovědích a také ji podrobně odůvodnit. Jednak se ukáže, s jakými správnými odpověďmi vlastně pracuje a jak přesně umí dokázat, že jeho řešení je správné a úplné. A současně sníží riziko, že někdo jiný rozšíří řešení chybné. Pokud tedy řešení uvedené na oněch webech opravdu chybné je – neustále se přesvědčuji o tom, že když něco tvrdí Cermat, ještě to zdaleka nemusí být pravda.

Když ale Cermat své vlastní řešení nezveřejnil, ať se laskavě drží zpátky a nekomentuje takto diletantsky práci těch, kteří jsou vůči maturantům i veřejnosti mnohem vstřícnější. Oni totiž – na rozdíl od Cermatu – nesou kůži na trh.


Citovanou tiskovou zprávu Cermatu naleznete zde

5 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
6. září 2018 v 8:38  

Ale, ale, že by ten chybný test byl na webu Botlíkově a potrefený houser zakejhal? :)

Oldřich Botlík řekl(a)...
6. září 2018 v 9:02  

Měl byste číst s větším porozuměním.

Nejde o chybný test, nýbrž -- podle Cermatu -- o chybné řešení některé úlohy, případně některých úloh blíže neurčeného testu.

Zpráva Cermatu jmenovitě zmiňuje dva weby a ani s jedním z nich nemám nic společného. Odkaz na zprávu Cermatu najdete pod článkem. Až si ji přečtete, třeba se zmůžete na hodnotnější komentář.

mirek vaněk řekl(a)...
6. září 2018 v 13:10  

"Za takovou tiskovou zprávu by měl Cermat u maturitní písemné práce z ČJL propadnout."

Nevidím sebemenší důvod. Kdo umí středoškolskou matematiku, tak si úlohy přepočítá a chybu si najde.

"současně se zveřejněním testů zveřejnit i vlastní představu o správných odpovědích a také ji podrobně odůvodnit."

Cermate, co sis to dovolil, nepublikovat hned přesný výsledek s podrobným rozborem, aby tomu porozuměl i ten nejhloupější občan a mohl zahájit obsáhlou diskuzi, co vše se mu na tom nelíbí!

Simona CARCY řekl(a)...
6. září 2018 v 16:05  

Ano, ano alergická reakce u OB dostoupila vrcholu. Bylo by fajn, kdyby se OB věnoval těm aspektům, které mohou žákům uškodit. A mezi ně patří dezinformační činnost podnikatelů ve vzdělávání, mezi něž sám patřil. Jistě nepřidá maturantům na klidu, když jim tihle amatéři dávají falešnou naději a to jen díky vlastním chybám. Chybu může udělat každý, ale takové chyby zvýší jen počet marných odvolání, k nimž se zřejmí neúspěšní maturanti již předem agregují v diskusních skupinách sociálních sítí. Minimalizace tohoto zklamání by, pane Botlíku, byla smysluplným využitím vaší neutuchající energie.
A to pomíjím skutečnost, že uvedená informace není tiskovou zprávou, jak ve své předpojatosti OB nepravdivě tvrdí.

Simona CARCY řekl(a)...
6. září 2018 v 16:07  

Ještě doplněk: otevřenost, po které OB volá, neznamená rozhodně nějakou olympiádu, ze které by mělo vyplynout, že rychlé zveřejnění něčemu zásadně pomáhá.
Pomáhá pouze pravdivé zveřejnění.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.