Vláda rozjíždí plán, jak snížit počet státních zaměstnanců

úterý 14. srpna 2018 ·

Téměř každý dvacátý Čech je zaměstnanec státu. Ministerstvo financí vypracovalo první plán, jak tyto počty snížit, i když je zatím velmi opatrný. Chce škrtnout část neobsazených míst, která mají ministerstva jako rezervu, ale dostávají na ně ze státního rozpočtu peníze. Instituci, která má neobsazených míst víc než pět procent, se všechna nad pět procent škrtnou. „Díky tomu zrušíme dva tisíce černých duší a ušetříme 3,4 miliardy korun. Apeluji na všechny ministry, aby nevznášeli nároky na další místa a naopak hledali personální rezervy,“ uvedla pro MF DNES ministryně financí Alena Schillerová (ANO).


Alena Schillerová (mfcr.cz)
MF DNES oslovila velká ministerstva, kolik lidí zamýšlejí ušetřit. Nejkonkrétnější bylo ministerstvo dopravy. „Naším záměrem je v resortu dopravy zrušit 29 úřednických míst,“ uvedl mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar. Další dva resorty potvrdily škrtání úřednických míst bez udání přesných počtů. „Na přípravě systemizace pracujeme. O připravovaných změnách chce pan premiér nejprve informovat členy vlády a odbory,“ uvedla mluvčí Úřadu vlády Petra Doležalová. A na školství už se škrty počítají. „Ministerstvo zohlednilo krácení počtu úřednických míst při přípravě rozpočtu na rok 2019,“ odpověděl tamní tiskový odbor.

Expert na státní správu opoziční ODS a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil si myslí, že prostor pro zeštíhlení je největší na ministerstvech, jejichž práce se dubluje s krajskými úřady. „Po vzniku krajů se měla zrušit podobná místa na ministerstvech. Kraje řídí střední školy, a přesto na ministerstvu školství neubyl ani jeden úředník,“ upozorňuje Vystrčil.


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
15. srpna 2018 v 12:23  

zrušit ty stovky nadbytečných škol

E.Kocourek řekl(a)...
15. srpna 2018 v 13:34  

... ale nejdřív zrušit MŠMT. A možná nepřestávat u jednoho ministerstva ... ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.