Tři miliardy neziskovkám škrtat nebudeme, couvají po kritice Babiš a Schillerová

úterý 14. srpna 2018 ·

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) minulý týden zveřejnila, že 14 miliard korun dotací pro neziskovky seškrtá o více než dvacet procent. Teď ale své vyjádření zmírňuje, její stranický šéf a zároveň předseda vlády Andrej Babiš označuje škrty za lež. Informují Hospodářské noviny.

Alena Schillerová (mfcr.cz)
Ministryně financí o úsporách mluvila v rozhovoru pro Českou televizi v neděli 5. srpna. "Myslím si, že je obrovský prostor ušetřit například za provoz jednotlivých neziskových organizací," uvedla. "Budu ráda, když to budou tři miliardy," naznačila částku, o kterou by mohly peníze poklesnout.

Premiér Babiš na dění kolem úspor v neziskovém sektoru zareagoval ve svém nedělním příspěvku na Facebooku. "Chtěl bych vyvrátit jednu lež. Možná jste slyšeli, že hodláme neziskovkám sebrat tři miliardy korun. Je to nesmysl. Všechno, co hodláme udělat, je prostě podrobná analýza výdajů," uvedl Babiš. Organizace, které se zabývají sportem, kulturou nebo školstvím a sociální politikou, by se podle něj neměly nazývat neziskovky.

Také ministryně Schillerová v pondělí pro HN uvedla, že žádné tři miliardy škrtat nechce, byť připouští, že snaha ušetřit peníze tu při sestavování rozpočtu bude.


Text naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
14. srpna 2018 v 8:34  

Váhavý střelec Babiš říká něco v liché hodiny a něco jiného v sudé hodiny. Co z toho byla pravda ukáže až realita. ////

Druhá možnost je, že ANO před blížícími se volbami usoudilo, že "neziskové" organizace mají mezi voliči více příznivců nežli odpůrců, a chce se vlísat těm příznivcům neziskovek. Mazanost tohoto tahu ukážou volby. Já odhaduji, že se to Babišovi šeredně vymstí. Příznivci neziskovek ho stejně volit nebudou, i kdyby jim tři miliardy přidal ještě navíc. ////

laimes řekl(a)...
16. srpna 2018 v 9:51  

statistika: 2 mil obyv do 18 let,2 mil do 40 let.3,5 mil do 65 let a 2,5 důchodci,kdo reaguje na neziskovky pozitivně,dvacetiletí co z nich žijí a důchodci,kteří je potřebují....po babišově prohlášení stovky babiček zvonily obvoďákům jestli přestanou chodit sestry z charity...

tyrjir řekl(a)...
16. srpna 2018 v 10:49  

Neziskovkky obecně (je jich velmi široké spektrum) vykonávají obecně/většinou velmi záslužnou činnost a zaslouží si v souhrnu možná i více peněz. Chybou premiéra bylo to, že důvodný otazník nad užitečností některých (menšiny) neziskovek spojil s možností omezit peníze neziskovkám. Peníze nepřiznané parazitujícím neziskovkám je možné dát těm užitečným neziskovkám, které objektivně strádají. Těch je mnoho.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.