Julie Hrstková: Odcházejí mladí a vzdělaní. Kdo zůstane?

úterý 14. srpna 2018 ·

„Jak uvedla před dvěma lety studie Mezinárodního měnového fondu, v posledním čtvrtstoletí odešlo z východní Evropy téměř 20 milionů lidí, především mladých a kvalifikovaných. Dopady na státy, jejichž obyvatelé mají pocit, že všude jinde je lépe než tam, kde se narodili, je drtivý,“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.


Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Země, kde probíhá odliv mozků i rukou, nedokáže nalákat dostatek zahraničních i domácích investic. Kdo by chtěl mít továrnu tam, kde není pracovní síla, a kdo by stavěl domy v zemích, kde není poptávka? Postupující odliv populace tento stav dál prohlubuje. Vylidněný venkov je viditelným důsledkem emigrace. Neviditelným je například zhoršení situace penzijních účtů a sociálních systémů vůbec – nemá do nich kdo přispívat...

Česká republika ve všech těchto statistikách nápadně schází. Jako jedna z mála zemí bývalého východoevropského bloku má vzácně stabilní obyvatelstvo, které nikam neprchá. To je samozřejmě dobrá zpráva. Problém je, že i přes nízká migrační čísla odcházejí například lékaři či experti na IT a přicházejí méně vzdělaní pracovníci z Východu do českých montoven.

Tlačit administrativně na růst mezd ve východních zemích není řešením. Bez snahy o zlepšení se ale z mnoha zemí Východu může stát v lepším případě turistický skanzen. V tom horším pak centrum nespokojenosti, které se politicky začne vracet na východ. Se všemi důsledky, jež historie dobře zná.


Text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
14. srpna 2018 v 9:19  

staří a hloupí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.