Václav Mertin: Trocha flákání o prázdninách dětem neuškodí. Mobil a počítač ale jen na hodinu denně

pondělí 9. července 2018 ·

Prázdniny by měly sloužit k tomu, aby děti mohly být s rodiči pohromadě a věnovat se normálním aktivitám, jako třeba natírat plot, jezdit na kole nebo k babičce, říká dětský psycholog Václav Mertin z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. "Aktivity takové ne úplně ušlechtilé a neatraktivní, prostě normální, kdy o nic nejde, neřešíme známky a neděje se nic světodějného," vysvětluje Mertin pro Aktuálně.cz.


Václav Mertin (repro ČT)
Zejména menší děti podle Mertina ocení, když nikam necestují a jsou jen s rodiči. Dítěti podle něj také neuškodí, když se bude o prázdninách "trochu flákat".

"Samozřejmě, že je spousta dětí, které jsou schopny se ploncat celým životem a je jim jedno, jestli jsou to prázdniny, sobota a neděle nebo školní rok. Tak toto tedy ne. Je to individuální. Řada dětí je ale během školního roku v takovém zápřahu, že když 14 dnů až tři týdny nebudou vyvíjet žádné ušlechtilé aktivity, bude to v pořádku," doporučuje Mertin.

Podle Mertina záleží jen na dospělých, jaké dětem vytvoří podmínky k tomu, aby se věnovaly jen počítači nebo mobilu. "Rodič musí říct, kolik času u toho stráví. Musí tam být z jejich strany někdy určitá míra násilí. To není to, že je budu fackovat, ale řeknu, jsou prázdniny, máte hodinu a dost a přes to nejede vlak," říká Mertin.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
9. července 2018 v 23:31  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.