Moc "hanbaté". Facebook smazal snímky Rubensových barokních obrazů, muzea si stěžují Zuckerbergovi

sobota 28. července 2018 ·

Malby jednoho z nejvýznamnějších umělců 17. století se, zdá se, nesnesou s pravidly moderní doby. Pro sociální síť Facebook jsou Rubensovy nahé postavy příliš "hanbaté". A příspěvky s fotografiemi i videa, ve kterých jsou jeho plátna vyobrazena, proto raději odstranil. Řada vlámských muzeí se proto rozhodla jednat a podepsala se pod dopis místní rady pro turistiku směřovaný zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi. Informuje Aktuálně.cz.


"Přestože se tomu musíme potajmu smát, vaše kulturní cenzura nám ztěžuje život. Nakonec, chceme přece jen využít vaši platformu k propagování našich vlámských mistrů i míst, která jsou perfektní pro objevování jejich děl. Protože milovníci umění Facebook používají také," tvrdí muzea.

Sociální síť podle jejich názoru znemožňuje propagovat známého umělce a jeho výstavy. Facebook by podle nich měl opustit praxi, kdy jeho administrátoři mažou i nahotu v umění.

Sociální síť zakázala i další slavná díla. Server Deutsche Welle ve svém výčtu zmiňuje například malbu Eugenea Delacroixe "Svoboda vede lid na barikády" s polonahou francouzskou národní ikonou zosobňující samu svobodu, známou pod jménem Marianne.

Absurdně vyznělo i stažení příspěvku s Malou mořskou vílou, známou kodaňskou bronzovou sochou usazenou na kameni ve vlnách při pobřeží. Facebook se za její stažení omluvil a zpětně ji povolil. Podobně se zachoval i v případě původního smazání slavné fotografie nahé vietnamské dívky popálené napalmem za vietnamské války.

Loni v květnu unikla také část instrukcí, podle kterých několik tisíc moderátorů obsahu filtruje příspěvky obsahující rasismus, násilí či pornografii. Na rozhodování o osudu příspěvku mnohdy mají jen několik málo vteřin a záleží přitom nejen na pravidlech Facebooku, ale i na zákonech v daném státě. Právě pravidla týkající se sexuálního obsahu jsou přitom nejkomplexnější a nejvíce zmatečná, napsal loni server The Guardian, který měl materiály k dispozici.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.