Ministerstvo vnitra: Zdrojem hrozeb mohou být vazby školy na politické symboly nebo etnickou či náboženskou skupinu

čtvrtek 26. července 2018 ·

Ministerstvo vnitra radí firmám a institucím, jak chránit životy lidí při případných útocích. V dokumentu, který úřad vydal minulý týden, je i příklad, který popisuje, jak by se měla chovat základní škola. Nebezpečí podle dokumentu mohou představovat psychicky narušení, lidé útočící ze msty i teroristé. Není však vyloučen ani útok z nenávisti. Informuje Aktuálně.cz.


"Zdrojem hrozeb mohou být vazby školy či jejího personálu a žáků na politické symboly nebo určitou etnickou nebo náboženskou skupinu," uvádí dokument. To se může týkat například židovských objektů.

Že jsou podobné obavy namístě, ukazuje i nedávný incident. Loni se na sociálních sítích objevily verbální útoky proti dětem ze základní školy v Teplicích, které měly snědší pleť. Tehdy jim lidé na internetu kvůli etnickému původu hrozili například vhozením granátu do třídy.

Město tehdy zareagovalo posílením hlídek před školou, které měly možné útočníky odradit. Právě přítomnost ochranky či policistů dokáže v podobných situacích od útoku odradit víc než instalace bezpečnostní kamery.

Pro vyhodnocení míry nebezpečí by si pak každý zájemce měl udělat graf. Ten například ukáže, že je pravděpodobnější napadení chladnou zbraní v budově než třeba útok raketou. Graf má také u každého typu nebezpečí přehledně ukázat, jak moc by byl útok zničující. "Díky výpočtu míry ohroženosti a jejím zkoumáním lze zjistit, kdy a kam je nutné zaměřit pozornost," vysvětluje dokument.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.