Martin Malý: Malá a Krčál odstoupili, protože pošpinili společenský fetiš. Není čas zbořit jedno staré tabu?

čtvrtek 19. července 2018 ·

„To, že dva ministři rezignovali kvůli tomu, že byli přistiženi při opisování v diplomových pracích, je vlastně velmi smutná zpráva o stavu společnosti. Na jednu stranu je pravda, že by ministr neměl podvádět, lhát a ještě se trapně vykrucovat. Ale na druhé straně je to zpráva o tom, jakým fetišem v české společnosti zůstávají tituly,“ píše Martin Malý pro Hospodářské noviny.


Martin Malý (arduino101cz.)
Malý mimo jiné píše:

Obzvlášť ve veřejné správě se bez titulu neuchytíte ani jako posluhovačka nebo podržtaška. I na čičmundu musíte mít alespoň bakaláře. Přitom spoustu postů by bez problémů zastali lidé se střední školou. Pokud ale na pozici vyžadujete vysokoškolský titul (neplést, prosím, se vzděláním!), tak se není čemu divit, že této poptávce brzy vyhoví nabídka vysokých škol, které budou nabízet "nějaký titul" s minimem úsilí. Na své frekventanty kladou minimální nároky a vlastně stačí jen včas platit školné a "něco" odevzdat.

Je to pochopitelné. Pokud čím dál víc pozic vyžaduje "nějaký titul", aniž by kdokoli řešil, jakou váhu má a jaké reálné kompetence jeho nositel získal, tak je logické, že počet lidí s titulem vzroste a jeho vypovídací hodnota klesne... Jakou ale má váhu titul, když jej má třetina populace a do roku 2020 má mít "nějaký titul" 40 % lidí? Čím dál víc bude záležet na škole. Možná se dočkáme, že se bude rozlišovat "magistr z UK či MUNI" a "magistr s nějakým titulem"...

Text naleznete zde

2 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
19. července 2018 v 18:35  

Samozřejmě, že budeme rozlišovat, ze které školy je příslušný titul! Čímž se nažere vlk (požadavek VŠ titulu pro místa bezmozků) a koza (prestiž JISTÝCH titulů) zůstane celá. ////

Připomínám, že stejným nesmyslným požadavkem (maturita pro obecní ponocné) byly vyvolány i nesmyslné státní maturity, a řešení je stejné - podívat se, ze které školy je to maturitní vysvědčení. ////

poste.restante řekl(a)...
19. července 2018 v 20:12  

Před mnoha, mnoha lety jsem prohlásil, že přijde doba, kdy se bude zaměstnavatel ptát nejen jaký titul někdo má, ale také ze které školy a ze kterého roku.
No a už je to tady. ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.