Julie Hrstková: Závislost dětí, chyba rodičů

pondělí 2. července 2018 ·

„Dlouhodobé sezení u počítače, únik do virtuální reality, neschopnost navazovat sociální kontakty s lidmi. Svět si konečně všiml, že mladí lidé, jeho budoucnost, sice méně pijí a kouří, o to více se ale věnují svým technologickým „mazlíčkům“. Což se nakonec ukazuje být stejným problémem jako konzumace jakýchkoliv jiných drog,“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.


Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Závislost dětí na technologiích nevzniká samovolně, jen tak, protože by je hned od počátku nadřazovaly nad realitu. Dospělí jsou ti, kteří jim odmalička vštěpují představu, kterak jsou technologie důležité. A pokud tvrdíme, že nejsou, proč je výdělek programátora, který se stará o počítače, výrazně vyšší než odměna lékaře, který se stará o lidi? A kolik je na světě lékařů, kteří se stali přes noc miliardáři? I bez důkladnějšího zamyšlení nás okamžitě napadne, že jich je podstatně méně než těch, kteří zbohatli na nějaké „životně nezbytné“ aplikaci typu Facebook, Instagram, Twitter a další.

Je fajn, že se závislosti na informačních technologiích začínají věnovat národní strategie i Světová zdravotnická organizace. Pokud ale dospělí postavili technologie na první místo v životě, proč by se jejich potomci měli chovat jinak?

Text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.