Podle Plagy je stávající podoba maturit nevyhovující, chce změnu školského zákona

neděle 3. června 2018 ·

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) chce připravit změnu školského zákona, aby státní maturity byly na více úrovních. Pro učiliště by například škola končila mistrovskou zkouškou. Naopak lycea a gymnázia by mohla být uzavřena maturitní zkouškou. Současný koncept státních maturit je podle něj nevyhovující. Jak informuje iDNES.cz, ministr to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, který se věnoval školství. Spolu s Robertem Plagou v pořadu diskutovali Jiří Růžička a Michal Nedělka.



„Očekávání byla taková, že to bude vstupenka na vysoké školy, ale v tuto chvíli srovnáváme skupiny studentů, a to řešení může být rozdělení na matematiku a matematiku plus nebo na mistrovskou zkoušku a matematiku maturitní,“ řekl Plaga.

„Jedna společná laťka pro všechny nestačí a nevyhovuje, buď bude příliš nízko a studenti budou mít maturitu, která ale nebude vyhovovat požadavkům na další vzdělání, nebo bude příliš vysoko, a pak budeme mít problém se studenty s nedokončeným vzděláním,“ dodal.

Změnu školského zákona by rád předložil na podzim.

Plaga by také rád decentralizoval státní maturity. Do budoucna by například chtěl, aby si školy mohly samy opravovat slohové maturitní práce.

Citovaný text naleznete zde
Otázky Václava Moravce jsou ke stažení zde

3 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
3. června 2018 v 16:05  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Simona CARCY řekl(a)...
4. června 2018 v 7:21  

Tento komentář byl smazán ministrem školství.

mirek vaněk řekl(a)...
4. června 2018 v 8:20  

Jo jo. Když ministr zas dává prohlášení, aniž by přemýšlel. Gymnázia chtějí matematiku těžší, odborné školy lehčí. A nikdo neuvažuje, že by měla být povinná pro všechny!
Až tohle nastane, budou mít problém i gymnázia. Děvčata, co se to nadřela, maturovala z jazyka a tím se matematice vyhla. To už nepůjde.
Pokud má mít maturita aspoň nějaký smysl, musí se nejprve rozhodnout co vlastně maturita je, jaký je její cíl a kolik procent obyvatelstva ji má mít. Přijimačky na vysokou neobstojí, pokud nepožadujete, aby 100% maturantů šlo na vysokou. Musí být pro všechny stejná. Jinak bude několik typů maturantů? Nižší a vyšší maturant? To bude vtipů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.