Martin Lána: Výuka informatiky na základních školách projde radikální změnou

pondělí 18. června 2018 ·

Výuka informatiky na základních školách projde radikální změnou. Podle návrhu nového rámcového vzdělávacího programu se žáci budou méně učit pracovat s kancelářským softwarem a mnohem více se budou věnovat tzv. informačnímu myšlení. „Měla by dostat prostor informatika jako vlastní předmět. Dovednosti jako znalost kancelářských balíků se budou integrovat do jiných předmětů,“ uvádí v Magazínu Leonardo informatik a pedagog Martin Lána, člen Jednoty školských informatiků.

Martin Lána (in.machovka.cz)
Učit se bude tedy práce s daty, informacemi i to, jak se data sbírají a jak se s nimi nakládá. „Další bude využití dat, základy programování a myšleni, ale i informační systémy a také část věnovaná vlastnímu počítači a jak funguje,“ popisuje pedagog.

Vláda nyní představila několik systémových projektů. „Jeden z nich má název PRIM, ten má pomoci připravit učitele i materiály k výuce informatiky. Všechny pedagogické fakulty dnes pracují na informatických učebnicích, které by se měly v roce 2020 začít používat pro výuku na školách,“ představuje Lána.

Děti sice dnes technologie běžně používají, ale nedokáží si představit, co je za nimi. „A s tím by jim informatika mohla pomoci,“ tvrdí pedagog.

Jak se ale vyhnout dnes často zmiňovanému riziku informačního zahlcení, zvláště když mu budou vystaveny děti? „Obranou proti přehlcení je naučit se data zapomínat, naučit se dát si pauzu, ponořit se do práce a nenechat se vyrušovat,“ říká pedagog.

Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

5 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
18. června 2018 v 6:47  

„Měla by dostat prostor informatika jako vlastní předmět. Dovednosti jako znalost kancelářských balíků se budou integrovat do jiných předmětů,“ uvádí v Magazínu Leonardo informatik a pedagog Martin Lána.

Na to fakt se těším.

Kamínek řekl(a)...
18. června 2018 v 9:54  

Jak jednoduše jedním vrzem zbourat, co se na některých školách některým zapáleným vyučujícím podařilo vytvořit. A jak na druhou stranu otrávit vyučujícího a žáky, kteří prostě "informatické" myšlení nemají. Už teď se nemohu dočkat až budu muset všechny žáky bez výjimky učit programovat ... Podobně jako všichni žáci musí mít základy 2 cizích jazyků ....

Eny Gma řekl(a)...
19. června 2018 v 6:56  

To už tady bylo. Všichni museli programovat na IQ151 nebo na ZX Spektru a zvládat BASIC. Ale chytrých lidí nepřibylo, naopak.
Co brání zavedení povinné latiny od šesté třídy? Přibude nám lékařů? A rozmělnit současné učivo "kancelářský balík" do ostatních předmětů? A nebudou už umět ani to!

Janek Wagner řekl(a)...
19. června 2018 v 10:26  

To už tady bylo?
1. Neefektivní zřejmě byla kampaň s programováním někdy na počátku ´80 (nebo to už byl konec ´70?). Učit se Pascal na děrnoštítkových close-shop mašinách... no nic.
2. Basic na 8bitech byl podle mne docela úspěšný koncept. Generace, která na něm vyrostla, se velmi dobře po převratu v IT uplatnila.

Kamínek řekl(a)...
19. června 2018 v 14:58  

Kolik procent z té generace pane Wagnere se v IT uplatnilo? Při současném stavu školství nevidím jako průchozí myšlenku, že co Čech to programátor. A rozmělnění "kancelářského" balíku do ostatních předmětů je obzvláštní "békovina". Kolik odborných učitelů je schopných učit při ČJ Word apod? Dopadne to tak, že informatici, aby měli co učit, budou dobírat hodiny ČJ, M a další, kde budou učit "kancelářský" balík skrytě. Tahle myšlenka je stejně zcestná, jako povinný 2. cizí jazyk pro všechny žáky...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.