Jak změnit tělocvik? „Vykašlat se na výkonnostní pojetí,“ říká vysokoškolský pedagog

čtvrtek 28. června 2018 ·

„Pohyb je nástroj ke zlepšení kvality života. Existuje dotazníkové šetření, které pracuje s emocemi. Ptali se dětí, jestli měly dobrý pocit z pohybu. Divil byste se, kolik dětí tu otázku vůbec nechápalo. Ptaly se: Pane učiteli, co to je dobrý pocit z pohybu? A v tom je problém. Ony jsou vedeny k tomu, aby něco uběhly. To bych změnil, vykašlal bych se na hodnocení podle naměřeného času, na výkonnostní pojetí. Výkon by měl být jen motivačním prostředkem, nikoliv cílem. Někdy se z legrace ptám tělocvikářů: To jste tolik let studovali na vysoké škole, abyste uměli mačkat stopky a měřit pásmem? To jste se pěkně degradovali. Nechal bych výkony na sportovní kroužky a tělocvik zařídil prožitkově. To by bylo ideální,“ říká odborný asistent z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého Ondřej Ješina v rozhovoru pro MF DNES.


Ondřej Ješina (upol.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co udělat, aby se situace zlepšila?

Zasloužilo by si to úplnou změnu paradigmatu, abychom nedopadli jako v Jihoafrické republice. Tam zrušili povinný tělocvik, ale brzy došlo k obrovskému nárůstu zdravotních problémů a museli ho zase rychle zavést. U nás se debatuje, jestli by se neměla přidat třetí hodina. Jenže v současné podobě by to znamenalo, že místo dvou hodin budeme dělat blbě tři.

A jak to tedy dělat správně?

Zaprvé zrušit uvolňování z tělesné výchovy, a to hned. Zadruhé změnit myšlení z negativního, proč něco nejde, na pozitivní. Za další, zřízení nějaké metodické pozice v poradenských centrech, které by řešilo, jak skloubit pohyb a například obezitu či astma. Dále by pomohlo, kdyby všechny vysokoškolské obory, které vychovávají učitele tělesné výchovy, musely mít předměty připravující je na to, jak to dělat pro děti, které to nebaví nebo jsou obézní. Potom by prospělo mít na ministerstvu školství někoho, kdo se zabývá životním stylem a pohybovými aktivitami dětí. Máme odbor sportu, ale ani jediného člověka, který by řešil tělesnou výchovu. A nakonec by to chtělo celospolečenskou osvětu, aby rodiče věděli, jak svým dětem škodí, když je omlouvají z tělocviku.

Celý rozhovor naleznete v MF DNES

2 komentářů:

BP řekl(a)...
28. června 2018 v 8:54  

To je úplně přesné. Také jsem ve škole nenáviděla tělocvik kvůli výkonům. Ale pohyb mi nevadí.

Tomáš Barták řekl(a)...
28. června 2018 v 10:49  

Učím na základní škole. Naši učitelé (ale i další učitelé Tv) v Tv dávno rezignovali na výkonnostní pojetí. Potíž je v tom, že část žáků je neskutečně líná a ještě je v tom podporovaná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.