Českým školám v digitalizaci ujíždí vlak a chybí jízdní řád

pátek 15. června 2018 ·

Změnu má přinést nové pojetí výuky informatiky ve školách. Není však stanoven termín, kdy se má začít podle právě dokončeného moderního kurikula vyučovat. Oddalování termínu však nenutí školy měnit současnou situaci v personálních i technických kapacitách.


Tamara Kováčová (eduin.cz)
Česká společnost nebude konkurenceschopná, pokud nezajistíme vyšší dotaci informatiky ve školách a smysluplné využívání digitálních technologií se nestane součástí výuky dalších předmětů. Současný obsah informatiky obsah informatiky na ZŠ je platný beze změny od roku 2005, kdy se ještě používaly faxy a v rodinách bylo podstatně méně počítačů připojených k internetu. “Nový obsah, tak zvané Rámcové vzdělávací programy (RVP), vzniká velmi slibně, měl by mít větší časovou dotaci a umožní učitelům informatiky seznámit děti s programováním či základy informačních systémů. Chybí ovšem stanovení termínu, aby se mohly školy na změnu připravit,” říká Tamara Kováčová z EDUin, kde koordinuje projekt Otevřené vzdělávání.

“Ministerstvo by se mělo k novým RVP postavit čelem a sdělit, jaké budou upravené časové dotace a cíle vzdělávání, od kdy budou moci školy podle nových programů učit a od kdy to pro ně bude závazné. Zároveň s tím je potřeba představit konkrétní plány podpory, o kterou se školy budou moci při zavádění změn opřít. Bez toho školy nemohou svůj rozvoj účinně plánovat. Většina je katastrofálně nevybavená po stránce technické i personální. Bez systematické vnější pomoci se situace jejich žáků nezlepší,” říká za Jednotu školských informatiků Dan Lessner.

Zatímco se všude řeší nástup Průmyslu 4.0, postupná automatizace, robotizace či využívání umělé inteligence, českým školám a potažmo České republice ujíždí vlak: “V roce 2014 vláda schválila Strategii digitálního vzdělávání do roku 2020, velmi zdařilý a realistický dokument, jak připravit ve školách děti na digitální současnost. Změna kurikula informatiky je v něm popsána, ale Strategie se plní jen nedostatečně a se zpožděním. Je zcela nepochopitelné, že ministerstvo školství i vládu nechává zcela klidnými, že školy nepřipravují děti na současný a budoucí pracovní trh,” doplňuje Tamara Kováčová.

Zdroj: Tisková zpráva Aliance pro otevřené vzdělávání

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
15. června 2018 v 11:51  

robotizace 4.0 nahrazuje v průmyslu tu nejpočetnější vrstvu
tj střední = kvalifikované dělníky a techniky,takže v budoucnu budou potřební pouze pomocní dělníci a malý počet vysoce kvalifikovaných ponejvíce v it

peekaa řekl(a)...
15. června 2018 v 16:33  

Ano, to si všichni, co stále melou o vzdělávání pro 4.0, přejí. Výuka žáků tak, aby dokázali pomáhat a pracovat pro roboty, které se pak dále budou snažit o další pokrok směrem k další robotizaci. To je hrozné. Jak někdo tomuhle může říkat pokrok nepochopím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.