Google: Česku chybí vysoce kvalifikovaní lidé a inovátoři. Společnost spouští vzdělávací program

pátek 15. června 2018 ·

"V Evropě má sice vzniknout 21 milionů nových pracovních míst, ale téměř všechny budou vyžadovat pokročilejší digitální dovednosti, které podle odhadů Evropské komise zatím nemá téměř polovina Evropanů. Konkrétně Česku hrozí, že tempo, s nímž budou potřeba lidé mající zároveň manažerské i hi-tech dovednosti, nebudeme stíhat. Zároveň v Česku nemáme dost startupů, nemáme dost lidí, kteří seberou odvahu a začnou podnikat, tvořit inovace," uvedla pro Dotyk.cz mluvčí českého zastoupení Google Alžběta Houzarová.


Alžběta Houzarová (linkedin.com)
V hodnocení dostupnosti vysoce kvalifikovaných a vzdělaných lidí v zemi dosahuje Česko jen 97,4 procenta průměru Evropské unie, v počtu lidí s terciálním vzděláním jen 95,4 procenta unie a v celoživotním vzdělávání 80 procent. Ve všech těchto ukazatelích jsou tedy Češi podle Googlu proti ostatním členským státům EU podprůměrní. Podobně je tomu v oblasti inovativních firem.

"Podle dat statistického úřadu Evropské unie Eurostat tvoří podíl inovativních firem v Česku jen 42 procent, zatímco evropský průměr je 49,1 procenta. V oblasti inovací představujeme v Evropě průměrného hráče. Jsme spíš jen mírní inovátoři, silným inovátorem v rámci EU je pouze region Praha. Mezi vynikající inovátory patří Dánsko, Finsko, Německo, Nizozemsko, Švédsko a Spojené království, ale Česko je v tomto ohledu pod průměrem EU ve druhé nejhorší skupině zemí," zmiňuje Alžběta Houzarová.

K řešení této situace by mělo podle Googlu pomoci uvedení české verze mezinárodního portálu Startup with Google, která se má spustit 22. června. Půjde o rozcestník, kde by měli čeští podnikatelé najít návody od světových firem a tipy od českých startupů, nástroje Googlu určené podnikatelům a odkazy na komunity kolem Googlu.

Kromě portálu připravuje firma na léto a podzim sérii přednášek a workshopů v regionech určených jak začínajícím podnikatelům, tak i studentům. Také na nich by se měla probírat témata typu, jak otestovat svůj podnikatelský nápad a založit startup, jak posunout podnikání do další fáze, popřípadě jak se dostat k práci pro firmy, které využívají moderní technologie. V první vlně by měly tyto workshopy proběhnout v Olomouci, v Ostravě, v Ústí nad Labem, v Brně a v Praze.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
15. června 2018 v 11:47  

v montovnách ani u jejich subdodavatelů žádných vysoce kvalifikovaných a inovativních netřeba

Unknown řekl(a)...
15. června 2018 v 12:48  

finsko potřebuje inovativní kádry protože má silný dřevozprac průmysl díky tomu že ž ekonomicky spolupracují s ruskou karélií která je vlastně skvěle živí
švédsko taky potřebuje kádry ,přestože prodali volvo čínanům,tak si zachovali na rozdíl od nás zbrojní průmysl a tam je potřeba nejvíce inovací
dánsko si zachovalo kontrolu nad svým zemědělstvím a potřebuje inovace v potravin průmyslu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.