Vyrostou z nich gambleři? Ve hrách pro děti se objevují prvky hazardu

pondělí 21. května 2018 ·

Kvůli výrazně přísnějšímu zákonu o hazardu v českých ulicích razantně klesají počty míst s automaty. Ve stávajících legálních hernách je nutné se s občankou registrovat a založit si vlastní herní účet. Přesto se na české děti valí nová hazardní hrozba, kvůli které mohou prosázet tisíce korun. A to aniž by třeba vstaly ze školní lavice. Informuje iDNES.cz.


Ivo Valenta (senat.cz)
Hazardní prvky se totiž usídlily ve videohrách, které jsou zadarmo ke stažení do mobilů. Skutečnými penězi se platí až za nákup herní měny, kterou hráči následně mohou vsadit. A vyhrát třeba lepší virtuální vybavení pro svoje počítačové hrdiny, které může vzápětí za reálné peníze prodat jinému hráči.

A v zahraničí politici reagují. Vývojářům her, v nichž podobné mechanismy jsou, začali vyhrožovat vězením za provozování nelegálního hazardu za poslední týdny například v Belgii nebo Nizozemsku. O tom, že by takové hry byly až od osmnácti let a na obalu měly varování podobně jako krabičky cigaret, uvažují v několika státech USA.

V Česku však jde o velkou neznámou. „Nemáme zatím k dispozici ani žádné výzkumy, které by postihovaly, jak to dopadá na děti v Česku nebo kolik takových malých hráčů je,“ řekl MF DNES šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík.

Například česká hra Shadowgun: Legends se po svém březnovém vydání stala celosvětovým hitem, který si dopředu objednalo na 1,5 milionu lidí. Podle autorů je určena pro děti od dvanácti let.

Střílečka obsahuje i věrnou repliku kasina s hazardními automaty, na kterých se dá hrát o virtuální peníze, které je nejprve třeba nakoupit za reálnou měnu. K nelegálnímu hazardu zbývá krůček – výhry by musely být také v reálné měně.

Pětinu společnosti vlastní hazardní boss Ivo Valenta. „Naši lidé si dávají pozor, aby tam prvky gamblingu nebyly. Máme svoje vlastní, odlišné produkty pro hazard,“ tvrdí Valenta.

Virtuální kasino ve hře, kterou hrají děti, odsuzuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „Podle mě jde o nepřípustnou propagaci hazardu,“ uvedl.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.