Stanovisko Společnosti učitelů ČJL k úloze 27 z letošního maturitního didaktického testu

úterý 8. května 2018 ·

Karel Lippmann v diskusi na České škole napsal: “Např. úloha 27 požaduje jednoznačnou odpověď na tuto otázku: "Ve kterém z následujících slov má předpona pře- stejný význam jako ve slově přechytračit? (Posuzované slovo se vyskytuje v úseku výchozího textu musí nejen přechytračit knížepána.)" Žák má na výběr: A) přenechat, B) přehlasovat, C) přestřihnout, D) přeslechnout. Autor úlohy si vůbec neuvědomuje, že v žádném z pěti srovnávaných slov nemůže mít předpona pře- stejný význam, protože uvedená slovesa mají význam velmi různý, a ten zpětně modifikuje i význam předpony.“ Na základě dotazu Janka Wagnera zaujala k úloze stanovisko Společnost učitelů českého jazyka a literatury:



Společnost učitelů ČJL se nedomnívá, že úloha 27 je sporná v tom smyslu, že by umožňovala více vhodných odpovědí. V rámci "testologické pravdy" (tedy po vyloučení méně vhodných možností) je její řešení celkem jasné, obzvlášť pokud je člověk s testy Cermatu dobře obeznámen. Možnost B je té vzorové nejbližší, předpona pře- (přehlasovat) zde má podobný (nikoli stejný) význam jako u slovesa přechytračit.

Přesto tuto úlohu považujeme za problematickou z několika důvodů:

1. Kvůli poněkud nepřesnému zadáníVe kterém z následujících slov má předpona pře - stejný význam jako přechytračit. Domníváme se, že předpona pře - ve slově přehlasovat nemá stejný význam, protože celé sloveso označuje jinou skutečnost než sloveso přechytračit. Je tu pouze výrazná podobnost.

2. Kvůli vhodnosti výběru tohoto zadání. Přikláníme se k názoru, že takto formulovaná úloha může poskytovat mylný pohled na podstatu jazyka a žádáme, aby se k problému vyjádřili odborníci z VŠ a Ústavu pro jazyk český.

1 komentářů:

Karel Lippmann řekl(a)...
9. května 2018 v 9:07  

Se stanoviskem Společnosti souhlasím. Člověk testováním "otužilý" pochopí, jakou odpověď Cermat požaduje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.