Němčinářka: Maturitní test z němčiny byl neúměrně náročný

pondělí 28. května 2018 ·

Nízká úspěšnost v maturitním testu z němčiny je důsledkem špatně nastaveného školského systému, ale také příliš náročné zkoušky. ČTK to řekla místopředsedkyně Spolku germanistů a učitelů němčiny Marie Müllerová. V testu z němčiny propadlo 36,7 procenta z 1561 maturantů, kteří si zkoušku z tohoto jazyka zvolili. Podle němčinářky by zkouška neměla mít jednu společnou úroveň pro všechny druhy středních škol.


Müllerová se domnívá, že v současnosti je maturitní zkouška nastavena spíše na úroveň gymnazistů, i když z ní maturují i odborné školy, učiliště a nástavby. Přitom podle ní není možné očekávat, že absolventi všech úrovní středních škol budou mít stejné znalosti. "To, co bude pro střední školy adekvátní bude pro gymnazisty lehké, to, co bude adekvátní pro gymnazisty bude velmi náročné pro střední školy," domnívá se.

Na učilištích by podle ní měl být jazyk zaměřený prakticky jako celá výuka. "Když se podíváte na maturitní zkoušku, tak to je humanitně zaměřená zkouška, která pro tyto děti je trochu jako jiný svět," řekla.

Maturitní test z němčiny byl podle ní letos velice náročný. "Časově to je nezvládnutelné," uvedla. Problémy podle ní mohli mít i průměrní gymnazisté. "Bylo tam kolem deseti stránek textu, který měly děti přečíst, porozumět mu a zpracovat ho. To není v jejich silách. Je to pro ně problém i v českém jazyce, natož v cizím jazyce, který má být na úrovni B1," myslí si Müllerová. Danou úroveň navíc podle ní překračovaly i některé gramatické jevy a vyžadovaná slovní zásoba. Letos navíc byla zvýšena hranice minimálního počtu bodů pro zvládnutí zkoušky, podotkla.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.