MŠMT vyhodnotí přínos nových vědeckých center. Bez evropských dotací všechna zřejmě nepřežijí

pondělí 28. května 2018 ·

Ministerstvo školství má do konce července vypracovat analýzu o činnosti a přínosu nových vědeckých center, která vznikla v minulých letech z dotací EU. Bez evropských peněz po roce 2021 totiž Česko nebude nejspíš schopné všechny instituce udržet a zaplatit. Podle vyhodnocení se nastaví budoucí financování. Shodla se na tom vládní rada pro vědu, výzkum a inovace. Informuje ČTK.

Podle místopředsedy rady Karla Havlíčka v posledním desetiletí s evropskou podporou vzniklo 48 velkých kamenných vědeckých center a také 58 center "virtuálních", která slouží jako výzkumná infrastruktura. Všechna dostávají peníze z rozpočtu. Rada jednala dnes o tom, jak by situace mohla vypadat po roce 2021 v novém finančním období unie.

"Pokud se bude redukovat financování ze strukturálních fondů a dostatečně s předstihem se nevyhodnotí všechna tato centra, co potřebujeme a nepotřebujeme, co přináší výsledný efekt, nebo si na něj případně jen hraje, tak se dostaneme do velmi vážné finanční situace. Nebudeme mít na ně prostředky," uvedl Havlíček. Podotkl, že kvůli udržení všech center by se musely krátit prostředky pro jiné výzkumné projekty.

Podle premiéra v demisi rada závěry analýzy posoudí. "Pro rozpočet je to velmi důležité a udržitelnost center nás stojí, nebo požadavky na ně jsou v řádu dvou miliard (ročně)," řekl Babiš. Poukazoval na to, že dosud ministerstvo efektivitu nových center a jejich plány dosud neposuzovalo. Resort by to měl dělat každý rok, míní Babiš.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.