Ministerstvo stahuje sporná pravidla pro sociálky. Mladí dle nich měli právo nestudovat a nepracovat.

pátek 18. května 2018 ·

Ministerstvo práce a sociálních věcí stáhne po kritice poslanců metodické pokyny pro kurátory z Orgánů sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Dítě mělo podle nového výkladu od patnácti let mnohem větší práva. Třeba nestudovat či nepracovat. Informuje Aktuálně.cz.


Vladimír Řepka (mpsv.cz)
"Přehodnotili jsme svůj postoj i na základě kritiky poslanců. Nyní ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti, advokátní komorou a kraji vznikají přepracovaná pravidla, která by mohla platit od prázdnin," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Řepka.

Ještě v březnu ministerstvo kontroverzní příručky hájilo s tím, že dítě má právo i na špatná rozhodnutí. "Metodická příručka poukazuje na to, že od určitého věku dítěte nelze nepříznivé skutečnosti v životě dítěte řešit tím, že dítě bude proti své vůli umístěno do zařízení (ústavu)," řekl tehdy mluvčí Řepka.

Ministryni práce a sociálních věcí Jaroslavu Němcovou ale kritizovali poslanci z řad ANO, KDU-ČSL, KSČM či ODS. A na schůzce se zaměstnanci ministerstva dosáhli svého.

Metodiku neoceňovali ani samotní kurátoři, které oslovil deník Aktuálně.cz. "Může nám to být jedno, ale bohužel se na nás obrací zoufalí rodiče dětí, kterým potomci třeba chodí za školu. Jak je dítěti patnáct a má absolvovanou základní školní docházku, nikdo s tím nic neudělá," řekl před časem Aktuálně.cz kurátor Josef ze Středočeského kraje. Ten si nepřál být jmenován, stejně jako další sociální pracovníci, s nimiž redakce mluvila. Bál se střetu s ministerstvem práce.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
18. května 2018 v 8:48  

stát by se měl přestat plést do života lidí,obzvláště když to dělá netotalitně,nesystémově, ,demokraticky,chaoticky,nahodile

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.