Marek Adler k plánu MŠMT na zvýšení počtu učitelů: Co by se muselo stát, aby se plán naplnil? Zázrak.

čtvrtek 3. května 2018 ·

Ministerstvo školství plánuje, že během tří let se podaří zvýšit počet učitelů v regionálním školství o cca 10%, tedy o zhruba 9 300. Česká škola se obrátila na učitele i teoretiky s anketními otázkami:
1) Považujete ten plán za realistický?
2) Co by se muselo stát, aby se naplnil?
3) Potřebuje české školství takové navýšení počtu učitelů? Odpovídá učitel základní školy Marek Adler, který se tématem nedostatku učitelů zabývá.


Marek Adler (plus.google.com)
Marek Adler:

Považujete ten plán za realistický? Není realistický, to musí vědět každý, kdo se v oblasti školství pohybuje. Nyní chybí téměř deset tisíc kvalifikovaných učitelů. A situace se každým rokem zhoršuje. Nyní je nejkritičtější na prvním stupni ZŠ. Sbory stárnou, každý rok by bylo třeba obměnit a doplnit přibližně 3000 učitelů, přitom jich ročně v pedagogických oborech absolvuje kolem 2500 a učit jde polovina. Tahle čísla jsou jasná, platí už řadu let a především řadu dalších let platit budou. Protože jednotliví aktéři nekonají. A to se bavíme jen o kvantitě. Když chybí kusy, jak lze zvyšovat kvalitu?

Co by se muselo stát, aby se naplnil? Zázrak. Pokud se ale chceme alespoň přiblížit, musí si všichni zainteresovaní sednout a připravit konkrétní kroky. Ta situace nepřišla nečekaně, už před pěti, deseti lety měly přijít změny, které dnes vidíme jako naprosto nutné. Máme nesmyslně přísný zákon o pedagogických pracovnících, který popisuje ideál, nikoli realitu. Vysoké školy zaspaly, nezvládají přípravu budoucích učitelů. Nestačí ani v kvantitě, ani v kvalitě. Nemáme vypracovaný reálný systém, jak si mohou nekvalifikovaní učitelé doplnit vzdělání. Systém, který by byl k lidem se zájmem, často těm, kteří už učí, natolik vstřícný, aby cítili potřebu si vzdělání doplnit, viděli v tom přínos. Zatím leží celá tíha zodpovědnosti na bedrech ředitelů škol, ale tak to nemůže zůstat. Ostatně právě u ředitelů to začíná. Jaký je zájem o tuto funkci, kolik skutečně kvalitních kandidátů se schází v konkursech? Když se na ta čísla podíváte, je jasné, že tady je systémově něco špatně.

Potřebuje české školství takové navýšení počtu učitelů? To není otázka volby, demografické charakteristiky jsou jasné a ještě nějakou dobu se nám budou školy plnit. Samozřejmě bychom si všichni přáli, aby připadalo méně dětí na učitele, aby se více hodin dělilo, jenže to má zas další souvislosti. Podívejte se, jak jsou školy v Praze a okolí plné. Na třídy už se změnily všechny místnosti, u kterých to bylo možné. Jak potom chcete dělit hodiny, vytvářet menší skupiny?

V anketě zatím odpovídali Václav Trojan, Renata Schejbalová, Petra Mazancová a Miroslav Hřebecký

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.