Čeští studenti se opět účastní celosvětové vědecké soutěže

sobota 5. května 2018 ·

Od 13. do 18. května 2018 se v Pittsburghu,  Pennsylvánie, USA koná 69. ročník nejprestižnější celosvětové soutěže odborných či vědeckých projektů žáků do 20 let INTEL ISEF (Intel International Science and Engineering Fair). Do Pittsburghu v neděli 13. května odlétají tři čeští autoři odborných prací, kteří zvítězili na celostátní přehlídce Středoškolské odborné činnosti (SOČ) pořádané Národním institutem pro další vzdělávání (NIDV) v červnu 2017 v Boskovicích.


V loňském roce získala Česká republika v mezinárodní soutěži INTEL ISEF absolutní vítězství v oboru biochemie, první hlavní cenu ve stejném oboru a druhou hlavní cenu v oboru botanika. Hlavní vítězkou byla tehdy osmnáctiletá Karina Movsesjan, nyní Karina Zadorozhny, která tehdy studovala na Prvním českém gymnáziu v Karlových Varech a v současné době působí v laboratoři Masarykovy univerzity v Brně. Její výzkum se zabýval především proteinem RAD51 a s ním spojeným vznikem nádorových onemocnění.

Soutěž INTEL ISEF organizuje Society for Science and the Public v USA od r. 1997 s podporou společnosti Intel. Účastní se jí cca 1700 studentů z téměř 70 zemí světa, soutěž zahrnuje 15 oborů od přírodovědných přes technické po humanitní. Účastníci se musí probojovat sítem 400 národních a regionálních soutěží, do kterých se každoročně přihlašuje více než sedm milionů studentů z celého světa, konkurence je tedy veliká. Projekty posuzuje téměř 1200 špičkových vědců včetně několika nositelů Nobelových cen. V jednotlivých oborech soutěží cca 80 projektů.

Česká republika se soutěže účastní od r. 1999, kdy byla garantovi soutěže Středoškolská odborná činnost nabídnuta účast zástupcem firmy Intel, který je generálním sponzorem. Na celostátní přehlídce SOČ pořádané NIDV jsou úspěšní studenti navrhováni předsedy porot do širší nominace na zahraniční soutěže. V  září pak následuje schůzka, na které prezentují práce formou posterů. Práce posuzuje komise složená z odborníků z vysokých škol, pracovišť Akademie věd ČR, zástupců Českého svazu vědeckotechnických společností.

Informace o letošních účastnících soutěže:

1. Adéla Rotreklová
Gymnázium Brno, třída Kpt. Jaroše
Název práce: Lidské indukované pluripotentní kmenové buňky se stresují! Replikační stres nestabilní genom, a to vše kvůli selhání bázově excizního mechanismu opravy DNA?

2. Břetislav Hájek
Gymnázium Český Brod, Vítězná 616
Název práce: Optické rozpoznávání ručně psaného textu

3. Matěj Štágl
Gymnázium Česká Lípa, Žitavská 2969
Název práce: Simplex RPG Engine

Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.