Michal Komárek: Fotbalový trenér chce školám ubrat hodinu češtiny. V rámci projektu placeného MŠMT

pátek 4. května 2018 ·

Minimálně na první pohled to vypadá jako nehoráznost: Antonín Plachý, spoluautor projektu Hodina pohybu navíc, říká, že další hodinu pro tělocvik v rozvrhu základních škol je možno najít vcelku snadno. Vzal by ji češtině. „Není přece už doba národního obrození! Česky mluví 10 milionů lidí, ale konkurence je v miliardách.“ A s tou konkurencí se zřejmě vyrovnáme hodinou pohybu navíc. Myslí si bývalý fotbalista a trenér, který má na starosti trenérsko-metodický úsek v tak seriózní a úctyhodné organizaci, jakou je Fotbalová asociace České republiky.


Michal Komárek (archiv autora)
Aby nedošlo k nedorozumění: Nemám nic proti záměru přivést české děti k pohybu, proti záměru proměnit školní tělocvik do podoby, která by děti bavila a nefrustrovala. Nemám nic ani proti panu Plachému, který může být výborný, inspirující metodik a trenér.

Jenže i tak mi to celé připadá jako nehoráznost i na druhý pohled.

Ministerstvo školství třetím rokem ověřuje projekt Hodina pohybu navíc, tedy „revoluční metody, obsah, formy a organizaci práce pedagogických pracovníků v rámci pohybových aktivit školní družiny s přesahem do školních pohybových aktivit“.

Nedávno rozhodlo o jeho pokračování. Náměstek ministra školství Karel Kovář k tomu napsal:

„Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rozhodlo o podpoře sportování žáků ve školních družinách nově z dotačního programu pro školní a univerzitní sport. Naváže tím na dvouleté ověřování projektu „Hodina pohybu navíc“, kdy děti sportovaly ve školních družinách pod dohledem zkušených trenérů. Cílem projektu bylo ověřit nové přístupy, jak budovat u dětí pozitivní vztah k pohybu, přičemž výsledky ukázaly, že díky novému přístupu žáci aktivněji vyhledávali pohyb i ve volném čase. MŠMT proto v příštím pololetí finančně podpoří školy, které budou novou metodiku využívat, z dotačního programu pro oblast školního sportu.

Za poslední dva roky se podařilo vypracovat kvalitní metodiky a zaškolit stovky učitelů a trenérů napříč Českou republikou. Protože projekt „Hodina pohybu navíc“ skutečně přinesl pohyb do školních družin, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se rozhodlo pravidelný pohyb dětí i nadále podporovat, a to prostřednictvím dotace, kterou dle předběžného zájmu využije asi 500 škol.“

Pro rok 2018 to bude stát asi 2,5 miliardy.

Cílem projektu sice má být „připravit kvalitní podklady pro rozhodování o tom, zda a v jaké podobě začlenit úpravu koncepce pohybových aktivit do ŠVP školních družin“. Jenže jeden ze spoluautorů projektu a členů řídícího týmu projektu v médiích říká, že ideálně by měl být tělocvik v rozvrhu každý den. A že by „bylo určitě správné“ usilovat o to, aby se zvýšil počet hodin tělesné výchovy.

A kde je vzít? No přece ubrat češtinu! Kdo by váhal? Něco tak evidentního! V hodinách češtiny se mateřština žákům jedině zhnusí a národní identita se nebuduje v učebnicích, nýbrž na YouTube…

Díky trenére!
Díky fotbalová asociace!
Díky ministerstvo školství!


Informace o projektu Hodina pohybu navíc naleznete například zde, zde a zde

2 komentářů:

Kvaternion řekl(a)...
4. května 2018 v 19:57  

Vida. My se tu hádáme, jak lépe učit matematiku, a budoucnost se zjevně ubírá zcela jinam - nakonec matematiku úplně zruší a zavede se další tělocvik.

Dovolím si napsat svůj zcela nekorektní názor. Tělocvik je pseudopředmět, který kdysi vznikl jako příprava kanonfutru pro pravidelné armády (a nevím, jak dnes, ale když jsem jej absolvoval za komunistů, měl jednoznačně vojenský charakter, s přísnými rozkazy a šaškárnami typu nástupů), z hlediska budoucího uplatnění žáků je naprosto k ničemu a udržuje se hlavně proto, že v něm mohou vyniknout žáci, kteří zrovna neexcelují v akademických předmětech. Nic proti přestávce ve výuce, ve které žáci dostanou možnost se trochu proběhnout a zablbnout si s míčem, ale netvařme se, že jde o skutečný předmět, který by například mělo smysl známkovat. Přímo neomluvitelnou drzostí je pak povinný tělocvik na vysokých školách, skoro třicet let po pádu komunismu. Snad nejhorší je na tom všem ta indoktrinace, která popírá evidentní fakt, že sport je koníček a jinak naprosto samoúčelná a bezcenná činnost, a předstírá, že jde o nezbytnou součást života moderního jedince.

Z toho, co jsem napsal, je asi jasný můj postoj k rozšíření hodin tělocviku, natož na úkor tak zásadních předmětů, jako je čeština. "Zdůvodnění", že česky mluví jen milióny, ale konkurence je v miliardách, snad může vypustit z úst jen sportovec, kterému nedochází ani to, že i kdyby čestina ke konkurenceschopnosti přispívala málo (což samozřejmě není pravda), tak tělocvik, kterým ji chce nahradit, k ní nepřispívá vůbec.

Na závěr jedna osobní poznámka pro autora: označení FAČR, organizace s mimořádně špatnou pověstí vedenou otevřeným mafiánem Berbrem, "neziskovky" se zdaleka největšími příjmy od státu, řádově převyšujícími prostředky vydávané např. na migranty nebo ekologii, za "seriózní a úctyhodnou", může být jen krutou ironií, tak ovšem Vaše použití těchto adjektiv nevyznívá.

Michal Komárek řekl(a)...
4. května 2018 v 20:03  

Kvaternion

To mě mrzí, že to nevyznívá ironicky. Měl jsem za to, že jinak to ani vyznít nemůže, že jiná interpretace není možná... Ostatně, vloni jsme se tady na ČŠ poměrně dost věnovali "kauze Pelta"... Děkuji! Hezký den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.