Stát zjišťuje, že nemá z čeho zaplatit dětské skupiny po skončení evropských dotací

pondělí 9. dubna 2018 ·

Až za tři roky skončí evropské dotace, mohou mít dětské skupiny existenční problémy. Tato zařízení pečují o děti od jednoho roku věku a nejčastěji je provozují malé neziskové organizace. Peníze dostávají kromě školného z evropských fondů, díky tomu jsou pro rodiny finančně dostupnější a usnadňují matkám návrat do práce. Informují Hospodářské noviny.


Jaroslava Němcová (vlada.cz)
"Zákon o dětských skupinách financování z národních zdrojů vůbec neřeší. Pokud skončí evropské dotace, tak žádné jiné nejsou legislativně nachystány," upozorňuje Daniela Vašíčková, předsedkyně sítě Moje dětská skupina. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto v těchto týdnech připravuje návrhy, jak skupiny podpořit. Jeden z nich říká, že by se peníze, původně připravené na snižování nezaměstnanosti, přesunuly právě na podporu dětských skupin. Těch v Česku od roku 2014 funguje už 600 a chodí do nich devět tisíc dětí. Prioritou MPSV je podporovat menší skupiny do dvanácti dětí.

Podle ministryně v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) by se mohl podpořit provoz již fungujících dětských skupin i rozvoj nových. A tím i rodiče s dětmi, které ještě nepatří do školky. Kolik peněz by od státu šlo, zatím není jasné. Němcová o tom bude jednat s šéfem resortu školství Robertem Plagou (ANO) 24. dubna na ministerstvu školství. "Všechny strany se shodují na udržitelnosti dětských skupin i po roce 2022," sdělila HN.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.