Středoškoláci a budoucí učitelé: Odmítáme levnou jízdu za horším vzděláním

pondělí 9. dubna 2018 ·

Středoškoláci a studenti učitelských oborů vyjadřují nesouhlas s kroky vlády Andreje Babiše, na jejichž základě má resort ministerstva školství přijít o 400 milionů korun. V otevřeném dopise, pod nějž organizace sbírají podpisy, kritizují, že se jedná o druhou největší částku ze všech zasažených oblastí státního rozpočtu. Požadují proto zrušení škrtů ve školském resortu a reinvestici těchto prostředků do vzdělávání. Vláda v demisi Andreje Babiše odsouhlasila tyto škrty usnesením o zavedení nové slevy z jízdného ve vlacích a autobusech pro seniory na jednání vlády 27. března.

Podle místopředsedy iniciativy Otevřeno Daniela Pražáka jedná vláda v rozporu s vlastními prioritami. „V programovém prohlášení vláda vyzdvihuje školství jako jednu ze svých priorit, spolu s navýšením platů učitelů na 150 procent jejich stávající výše. Skutečnosti posledních dní v nás však vzbuzují pochybnosti o tom, zda se jedná o vážná slova, nebo pouze plané sliby,“ uvádí Pražák. Resort ministerstva školství je podle něj dramaticky podfinancovaný. To dokládají také data z mezinárodních srovnání, podle nichž Česká republika do vzdělávání investuje nízké procento HDP, které se dlouhodobě pohybuje pod průměrem zemí OECD.

Podle předsedy vlády v demisi pochází zmíněných 400 milionů korun z nevyčerpaných investičních programů a kurzových úspor. Školství tak údajně nepřijde o zásadní prostředky. „Toto tvrzení Andreje Babiše razantně odmítáme. Jakékoliv finance jsou v současné situaci pro školství klíčové. Jestliže se dají přesunout, což vláda dokladuje právě jejich odkloněním do slev na jízdné, nepovažujeme jediný důvod pro jejich neinvestování zpět do vzdělávání za relevantní. Naopak požadujeme, aby vláda našla cestu, jak peníze efektivně využít právě pro účely zkvalitňování vzdělávání,” reaguje předsedkyně České středoškolské unie Lenka Štěpánová.

Ve shrnutí organizace požadují: zrušení usnesení a vyhledání prostředků na slevu v jízdném v jiných kapitolách státního rozpočtu, reinvestici dotčených 400 milionů korun do vzdělávání a další navyšování investic do resortu MŠMT. Otevřený dopis v neděli večer obdrželi Andrej Babiš a členové vlády na e-mail. Podporu veřejnosti se žáci a studenti snaží získat sběrem podpisů na petičním portále. Všechny informace obsahuje také facebooková událost.

Zdroj: Tisková zpráva ČSU a Otevřeno

Andrej Babiš tvrdí, že přesunutí peněz z kapitoly MŠMT nebude mít žádný vliv na kvalitu vzdělávání nebo platy učitelů. Jeho vysvětlení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.