Sénator Canov tvrdí, že Kateřina Valachová kryla případ pohlavního zneužití ve výchovném ústavu v Chrastavě

středa 11. dubna 2018 ·

Starosta Chrastavy a senátor Michael Canov poslal na ministerstvo školství otevřený dopis, ve kterém žádá prověření postupu bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové a jejího náměstka Václava Pícla. Podle Canova kryli případ pohlavního zneužití třináctiletého, mentálně postiženého chlapce v dnes už bývalém výchovném ústavu v Chrastavě. To, že ho znásilnil o dva roky starší chovanec ústavu, který s ním sdílel pokoj, prokázal minulý týden soud v Hradci Králové. Jak vyplývá z rozsudku, odsoudil mladíka podmíněně na sedm měsíců. Informuje MF DNES.


Michael Canov (chrastava.cz)
„Tím to ale nesmí skončit. Musí být potrestáni i ti, kteří dopustili totální rozvrácení fungujícího systému v ústavu, což pak umožnilo, aby jeden chovanec znásilnil druhého. Skandál je o to větší, že příslušní lidé se to snažili ututlat,“ tvrdí Canov.

Na vině je podle něj tehdejší prozatímní ředitelka ústavu Soňa Cpinová, která nastavený režim v ústavu rozvolnila a zneužití chlapce opakovaně odmítla oznámit policii. Valachová se ale za Cpinovou postavila. „Je naprosto neuvěřitelné, že tehdejší ministryně a její náměstek tohle tutlání podporovali. Měli by za to také nést odpovědnost, když soud uznal, že k pohlavnímu zneužití opravdu došlo,“ tvrdí Canov.

Kateřina Valachová si to ale nechce nechat líbit. „Já jsem nikdy nic nezakrývala,“ uvedla. Na Canova tak chce v nejbližších dnech podat trestní oznámení pro pomluvu.

K případu došlo v červnu 2016. Krátce předtím rezignovala ředitelka výchovného ústavu Markéta Sochorová kvůli tomu, že v ústavu panoval podle ministerstva příliš přísný režim. Pořádek tam měla udělat ministerstvem dosazená Soňa Cpinová.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
11. dubna 2018 v 16:51  

...Vychovatelé také protestovali proti tomu, aby třináctiletého, mentálně postiženého chlapce dala na pokoj s o dva roky starším chovancem. Ten totiž mladšího spolubydlícího už před tím obtěžoval a vyžadoval na něm sexuální hrátky. Cpinová mu ale dovolila, aby se na pokoj, který dřív oba chlapci spolu obývali, vrátil. Námitky personálu nepomohly. Krátce na to byl mladší chlapec znásilněn.

„Podle názoru psycholožky nebylo nutné podávat trestní oznámení. O žádné brutální znásilnění nešlo,“ hájila se tehdy Cpinová a ministerstvo její postoj schválilo. Trestní oznámení podal tehdy až reportér TV Nova Ivan Berka, kterému se náhodou zneužitý chlapec svěřil, když v ústavu natáčel reportáž...


Zdroj: https://liberec.idnes.cz/valachova-canov-zneuziti-chlapec-trest-fc0-/liberec-zpravy.aspx?c=A180410_103113_liberec-zpravy_jape#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=liberec&utm_content=main

Jsem zvědav, jak z toho, co předcházelo zrušení výchovného ústavu v Chrastavě, MŠMT vybruslí. Osobně jsem názoru, že nejprve ten výchovný ústav s mnohaletou tradicí rozvrátili a pak, když se chrastavští nedali, ho radši zrušili, než aby nesli další následky svých zásahů do předtím fungujícího zařízení.

http://www.ceskaskola.cz/2016/06/msmt-tiskova-zprava-k-aktualni-situaci.html

J.Týř


tyrjir řekl(a)...
12. dubna 2018 v 10:26  

Citace z dopisu M. Canova ministrovi školství:

...Předkládám důvodné podezření, že v případu, kromě již pravomocně odsouzeného staršího chovance za pohlavní zneužití dle § 187 trestního zákoníku, došlo dle všech indicií k dalším trestním činům a to:

1) Nepřekažení trestného činu dle § 367 trestného zákoníku (dále jen „TrZ“) ze strany minimálně prozatímní ředitelky Soni Cpinové, neboť ta dala k sobě chovance přes odpor a varování vychovatelek. Dle dřívějšího chování chovanců bylo pohlavní zneužití logickým a očekávatelným až nevyhnutelným důsledkem spojení obou chlapců. Prozatímní paní ředitelka dokonce chlapce ponechala spolu i po spáchání pohlavního zneužití. K oddělení obou chlapců došlo až na příkaz policie.

2) Ohrožování výchovy dítěte dle § 201 TrZ neoznámením trestného činu pohlavního zneužití ze strany minimálně prozatimní ředitelky Soni Cpinové a minimálně schvalováním tohoto neoznámení ze strany ministryně školství Kateřiny Valachové a náměstka MŠMT Václava Pícla. Pohlavní zneužití nepatří sice mezi trestné činy, kde je oznamovací povinnost dle § 368 TrZ, ale je více než patrné, že neoznámením v tomto případě, kdy k pohlavnímu zneužití došlo uvnitř školského zařízení mladistvým
chovancem na dítěti mladším 15 let, došlo k ohrožení výchovy dítěte. Prozatímní ředitelka školy opakovaně odmítala oznámení provést a to i po dotazech redaktora Tv Nova (schovala se za údajné prošetření psychologem), ministryně školství (prostřednictvím mluvčí) jí za toto neoznámení pochválila a ještě sdělila, že je to tak normální postup i v jiných podobných ústavech. Několik dní po spáchání pohlavního zneužití se za ředitelku postavil a její postupy ocenil i náměstek ministerstva Václav Pícl.

Vážený pane ministře školství, mládeže a tělovýchovy, pro důvodné podezření ze spáchání výše popsaných trestných činů zasílám tento dopis i na Policejní prezidium. Taktéž zasílám tento dopis na představitele a instituce, které jsem v kauze Ústavu informoval již dříve jako starosta Chrastavy a budu vděčen, pokud se jím budou zabývat. Považuji totiž postup nejvyšších představitelů ministerstva školství, které se zasadilo o nahrazení dosavadního fungujícího režimu, režimem totálního rozvalu a rozvratu, který vyvrcholil pohlavním zneužitím sám o sobě za neuvěřitelný a skandální. Jako ještě o několik řádů skandálnější a neuvěřitelnější však pokládám stav, kdy dosazená prozatímní ředitelka opakovaně odmítla oznámit PČR pohlavní zneužití mezi chovanci (uvnitř školského zařízení), v tom byla explicitně podporována nejvyššími představiteli ministerstva školství, a všichni společně se snažili věc ututlat. To by se jim i povedlo nebýt redaktora Tv Nova.

Vážený pane ministře školství, mládeže a tělovýchovy, dovoluji si Vás požádat o informování o krocích, které v dané věci učiníte. Dovoluji si Vás požádat o informování i v případě, že se rozhodnete nepodniknout kroky žádné. Věřím však, že provedete mimořádně důkladné vlastní šetření. Od září 2016 sice již Ústav neexistuje, to ale nic nemění na závažnosti výše popsaného resp. odkazovaného textu.

http://michaelcanov.cz/wp-content/uploads/2018/04/ustav_chrastava_pohlavni_zneuziti_odpovednost_msmt.pdf

Docela by mne zajímal důvod, na základě kterého chce exministryně Valachová postup M. Canova zpochybnit.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.