Maturita: stát jen tak neustoupí. Šance uspět s odvoláním proti výsledkům v testech se téměř rovná nule.

středa 11. dubna 2018 ·

V loňském roce se proti výsledkům státní části maturitní zkoušky po jarním termínu odvolalo kolem dvou a půl tisíce studentů. Cermat, který zkoušky připravuje, uznal jejich námitky jen v 18 případech. Po podzimních opravných termínech uspělo zhruba jedno ze dvou set odvolání proti hodnocení didaktických maturitních testů, vyplývá z údajů ministerstva školství. Informuje MF DNES.

Odvolání proti špatnému výsledku v ostatních částech maturitní zkoušky, která vyřizují krajské úřady, byla o poznání úspěšnější. „Krajským úřadům bylo adresováno 1 307 žádostí o přezkoumání výsledku dílčích zkoušek společné části, které se týkaly 1 582 písemných prací, 17 ústních zkoušek a 12 profilových zkoušek,“ říká tisková mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

Nejúspěšnější byli ti, kdo napadli hodnocení písemné práce z českého jazyka. Uspěli v 15 procentech případů.

S pochybnostmi o obsahu maturitní zkoušky neuspěla ani veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Ta vloni o letních prázdninách došla k závěru, že maturitní test z matematiky porušuje zákon, protože poškozuje studenty některých středních odborných škol. Obsahoval totiž úlohu ověřující znalost logaritmických funkcí, která se podle Šabatové nevyučuje na všech středních školách, a nemá proto v testu co dělat. Tehdejší ministr školství Stanislav Štech kontroval konstatováním, že právě v této úloze byli maturanti v průměru úspěšní a že byly jiné části testu, které je potrápily více. Ministerstvo se dále závěrem úřadu ombudsmanky nezabývalo.

Pokud ministerstvo odvolání zamítne, další možností, jak dosáhnout změny výsledku maturitní zkoušky, už je jen soud... Od roku z roku 2014 bylo proti ministerstvu vedeno celkem 13 žalob. „Ve dvou případech bylo řízení zastaveno, tři žaloby byly zamítnuty, jedné bylo vyhověno,“ říká Jarmila Balážová. Šest soudních sporů ještě není ukončeno.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.