Michal Komárek: Trapný a komický útok na Lenku Štěpánovou a středoškolskou unii

středa 11. dubna 2018 ·

Vladimír Barák v časopisu Týden odhalil, že předsedkyně České středoškolské unie Lenka Štěpánová získala příslib stipendia od nadace manželů Bakalových. Podle Baráka se tak nabízí souvislost s protesty proti vládě Andreje Babiše: Česká středoškolská unie odmítá slevu na jízdném pro studenty s tím, že to přinese škrty v rezortu školství. A autor naznačuje, že to může být proto, že Babiš má Bakalu za tuneláře. Je to zároveň trapné, komické i neprofesionální.


Michal Komárek (archiv autora)
Trapné: Představa, že středoškolačka je v Bakalově žoldu, že si vysloužila stipendium protivládním aktivismem není ničím jiným než nepodloženým osobním útokem. Autor nemá nejen žádný důkaz o tom, že stipendium a aktivita Lenky Štěpánové nějak souvisí, on nemá ani žádnou byť chatrnou indicii. Je to zcela svévolné spojování dvou skutečností. Podobný styl práce a podobná logika patří špatnému bulváru.

Neprofesionální: K bulvární trapnosti se přidává to, že autor odvádí pozornost od tématu, tedy od sporu o případné škrty, které mají pokrýt slevu na jízdném.

Komické: Když už se autor pouští do rozkrývání zákulisních vazeb, měl by zmínit, že časopis Týden patří do mediální skupiny Jaromíra Soukupa, který je podezřelý nejenom z toho, že je extrémně špatným moderátorem, ale také že na své TV Barrandov straní prezidentu Miloši Zemanovi nebo poslanci Okamurovi. A byl to právě Miloš Zeman, který si útok na Zdeňka Bakalu neodpustil ani v průběhu své inaugurační řeči. Tomio Okamura o Bakalovi mluví běžně jako o tuneláři a s jím vlastněnými médii otevřeně bojuje, podobně jako prezident. Ostatně - některá média Jaromíra Soukupa jsou přímými konkurenty médií Zdeňka Bakaly.

Ne, netvrdím, že je Vladimír Barák přímo úkolován Soukupem, nebo, že se tímto útokem vysluhuje svému šéfovi. Tvrdím jen, že ten útok je neprofesionální, komický a trapný.

Za důležité považuji, že se ohradila – zatím? - alespoň jedna učitelská organizace – Učitelská platforma.

Reakce Učitelské platformy: „K protestu proti hrazení slevy jízdného z rozpočtu školství se připojili i učitelé a ti nejsou placeni z žádných nadací ani stipendií. Spojovat tyto protesty se Zdeňkem Bakalou považujeme pouze za odklonění pozornosti od hlavního problému, a tím je popření volebního slibu, že je školství pro hnutí ANO prioritou.

Vedení České středoškolské unie osobně známe a podporujeme, stejně i jejich iniciativu Revoluce na střední, která směruje ke zvýšení kvality vzdělávání. Byli bychom rádi, kdyby si i naše společnost dokázala zvolit do svého vedení stejně rozumné, odvážné a čestné lidi, jako se to podařilo středoškolákům."

Text Vladimíra Baráka naleznete zde
Reakci ČSU a "Otevřeno" naleznete zde

9 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
11. dubna 2018 v 21:07  

Komik Komárek zavádí do České školy Bakaloslavismus?

tyrjir řekl(a)...
11. dubna 2018 v 22:18  

Tunelování je termín užívaný běžně pro rozsáhlý finanční podvod, při kterém management z firmy ve velkém odčerpá její finanční prostředky do jiných firem managementem zpravidla vlastněných ((nastrčenými) spřátelenými osobami). Toto odčerpávání prostředků většinou ovšem není přímé (šlo by o často příliš velké riziko), ale např. prostřednictvím pro tunelovanou firmu výrazně nevýhodných obchodů.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Tunelování

Nevím, nakolik prudké zbohatnutí pana Bakaly na koupi a následném prodeji OKD (několikamiliardový zisk během několika měsíců, vč. podvedení nájemníků v bytech OKD atd.) splňuje z jeho strany výše uvedenou definici. Nepochybné, myslím je, že pan Bakala využil či zneužil možností, které jako podnikatel měl, že zisk z OKD neinvestoval dostatečně do jeho udržitelnosti a neprodal nájemníkům byty, jak bylo původně slíbeno, atd. Tyto věci zřejmě vykazují některé znaky tzv. tunelování.

Za mnohem důležitější považuji problém, jak je možné, že k tak pochybnému prodeji a dalšímu smutnému osudu OKD vůbec došlo. Tunelování bych proto viděl především na straně toho, kdo OKD tak, pro stát i pro OKD nevýhodně, prodal. Zatím je v souvislosti s tím souzen tuším jen odhadce, který odhadl cenu části OKD. I v tomto ohledu mají myslím příslušná sněmovní vyšetřovací komise, pan prezident i pan Soukup pravdu, že celá věc zasluhuje důkladné vyšetření a odsouzení.

Kdybych jako student uvažoval o získání stipendia, neobracel bych se asi na Bakalovu nadaci...

J.Týř


Pavel Doležel řekl(a)...
11. dubna 2018 v 22:23  

Pane Komárku nezlobte se, netvrdím, že nemáte v tomto případě v zásadě pravdu, ale úplně stejně trapné a komické jsou útoky na prezidenta Zemana, nebo Andreje Babiše. I když chápu, že minimálně Zeman z nich čerpá sílu a užívá si je.

Cožpak vy opravdu nemáte schopnosti nahlédnout, že jste úplně stejný?

Nowak řekl(a)...
12. dubna 2018 v 9:44  

Tento "útok" asi L.Štěpánovou potěšil - každá publicita = reklama, popularita, potvrzení významu.

Unknown řekl(a)...
12. dubna 2018 v 21:15  

pro děvče skvělé mediální píárko

Unknown řekl(a)...
13. dubna 2018 v 9:25  

Lenka Štěpánová: "Škola vytváří společenské hodnoty, politika do ní patří"

ne děvče,politika do školy neptří
jestli chceš v té žumpě kvedlat tak pomni že voňavá nebudeš

Vl.Václavík řekl(a)...
13. dubna 2018 v 22:51  

Člověk je tvor společenský (zóon politikon). Je chvályhodné, že se středoškoláci zapojují do diskuse ke společenským otázkám a vyjadřují svůj názor.
Ač si někdo myslí opak, tak politika do školy patří. Podle Masaryka: "Moderní škola je státní, sociální a politická" (z přednášky Některé problémy pedagogické a didaktické,1899).

Pavel Doležel řekl(a)...
13. dubna 2018 v 23:05  

Už se podařilo vyhnat vědu, teď ještě nasadit politiku a ideologii. Jsme na cestě k lepším zítřkům. Marxismus-leninismus, antipozitivismus, zelené multi-kulti občanství, liberalismus a co příjde teď? Scientismus, adventisté sedmého, osmého, devátého a desátého nebe a svědkové Jehovovi? Výborně. Hlavně, že je to v souladu s přáními tatíčka Masaryka. Tož to su hned klidňééééší.

tyrjir řekl(a)...
14. dubna 2018 v 0:21  

A co příjde teď? Adamiti! Poté, co je Žižka vyhubil si, myslím, zaslouží rehabilitaci, restituce atd. Doufám, že to případně zastáncům politické didaktiky včetně pana Václavika nebude vadit. :)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.