Školské odbory: Memorandum „České školství – co chceme“

středa 18. dubna 2018 ·

„Školství je společenská priorita zasluhující všestrannou podporu pro jeho stabilní fungování a rozvoj reagující na nové potřeby. Stát musí proto vytvářet podmínky pro činnost školství, a to všestranně ve všech podstatných faktorech, k nimž patří zejména: úroveň řízení, materiální a personální podmínky, finanční zabezpečení, legislativní prostředí,“ píše se v aktualizovaném textu memoranda školských odborů.


Odbory v memorandu mimo jiné požadují:

Efektivní řízení školství, které vyžaduje:

- jasnou koncepci a stabilitu,
- odbourání byrokratické zátěže ve fungování škol,
- vyjasnit vztahy mezi školami a jejich zřizovateli, nepřipouštět politizování řízení škol,
- respektování názoru komise při konkurzních řízeních na ředitele,
- optimalizaci sítě škol včetně soukromých a církevních provádět s ohledem na konkrétní region a ve vazbě na demografický vývoj,
- více využívat zpětnou vazbu ověřující dopady realizace přijatých opatření v praxi,
- ve větší míře diskutovat přípravu zásadních rozhodnutí s řadovými učiteli,
- vyhodnotit postup realizace Strategie vzdělávací politiky do roku 2020 a potřeby tento dokument aktualizovat.

Financování školství

V souladu s doporučením OECD zvyšovat výdaje na vzdělávání na úroveň vyspělých států EU tak, aby v horizontu do čtyř let (do r. 2022) činily nejméně 6 % z HDP.

Postavení pedagogických pracovníků a jejich profesní rozvoj

Chránit pedagogické pracovníky při výkonu jejich povolání před agresí ze strany žáků i rodičů a poskytovat jim bezpečné pracovní prostředí. Zdokonalovat přípravu budoucích učitelů a přizpůsobovat ji novým potřebám a požadavkům. Věnovat pozornost průběhu inkluze, hodnotit její výsledky a navrhovat potřebné změny.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
18. dubna 2018 v 13:40  

Z velké části opsáno z programu Pedagogické komory... Škoda, že se školské odbory do této práce nepustily před 15 let, tehdy by tomu možná ještě někdo věřil. Dnes už zcela ztratily důvěryhodnost.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
18. dubna 2018 v 15:23  

Co to je za kecy? A co takhle stávka? Snižování státních dotací soukromým školám. Odbory které žádají snížení dotací a tím i snížení platů svých členů. Prosím Vás táhněte už někam......

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
18. dubna 2018 v 15:29  

Co je tohle za bordel? Kdo tu bandu už tolik let kde navrhuje a volí? To opravdu jsou učitelé? Přece není normální, aby 16 000 nebo kolik uvádějí členů ty pseudoodbory, stále volilo takovouhle řiťolezeckou sebranku, která umí jenom navlíkat trička a ministryní a občas vypustí takovéhle žblebty, které nemají hlavu ani patu.
Je tu nějaký člen školských odborů, který mě odpoví, kdy byly naposledy nějaké volby a jak probíhaly?
Prosím pojďte s námi do PK. Už nás budou 2 000. Tam aspoň něco zmůžeme.

tyrjir řekl(a)...
18. dubna 2018 v 16:19  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Radek Sárközi řekl(a)...
18. dubna 2018 v 17:41  

Na rozdíl od školských odborů, které to teprve plánují, Pedagogická komora vše už reálně dělá... Například máme program benefitů pro členy spolku, pomáháme mateřským školám ohledně dvouletých dětí, prosazujeme vyšší příplatky pro třídní učitele, jednali jsme s premiérem i ministrem školství o chybějících prostředcích na nenárokovou část platu kvůli inkluzi, usilujeme o revizi inkluze atd.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.