Unikátní brněnský program: Jídelny základních škol začnou vařit také dietní jídla

pátek 9. března 2018 ·

Na základních školách v Brně se začnou vařit také dietní jídla. Město zatím uvolnilo dva miliony korun – zaplatí z nich kuchařky, vybavení i odborné kurzy. Od září chce do unikátního programu zapojit většinu ze 70 škol. Radit budou také rodiče. Informuje MF DNES.


Petr Hladík (brno.cz)
„Je to o složitém kastrůlkování a kontrole, aby každý dostal přesně to, co má. Hodně jídelen tvrdí, že na to nemají podmínky, a zaštiťují se hygienou. Myslím si ale, že když se chce, tak to jde,“ poznamenal vedoucí jedné z brněnských školních jídelen Robert Kameníček.

A podobně uvažuje i náměstek brněnského primátora pro školství Petr Hladík (KDU-ČSL). Město totiž školám vaření diet nemůže ze zákona nařídit. „Máme dítě celiaka, takže vím, jaké komplikace to rodičům přináší. Rozhodli jsme se proto, že přidáme kuchařkám na platu zhruba 1 500 korun měsíčně, a to zpětně od začátku roku 2018. Dále zaplatíme odborné školení, kde získají potřebný certifikát, a poskytneme peníze na nové nádobí, případně sporáky, na nákup odborné literatury nebo na úpravy odděleného prostoru,“ vyjmenoval Hladík.

Pro 70 základních škol v Brně se připravují obědy asi v 50 jídelnách a jen asi desítka z nich je schopná obsloužit i děti s dietou – buď tím, že jim přímo vaří, nebo jídlo ohřívají. Kolika dětí ze 40 tisíc brněnských školáků se diety přesně týkají, chce město zjistit. „Víme však, že to je okolo deseti procent a že za posledních patnáct let se jejich počet zdvojnásobil. Děti jsou ale ve stravování v drtivé většině odkázané na krabičky, které jim doma připraví rodiče,“ podotkl Hladík.

Podle předsedy Klubu celiakie Brno Dalibora Ježorka je paradox, že stát chrání celiaky-vězně, ale děti, které potřebují péči nejvíc, žádnou záruku nemají. „Když se člověk s celiakií dostane do vězení, musejí mu ze zákona dávat dietní jídlo, ale školáci a děti v mateřských školách na něj nárok nemají a všechno je pouze na rodičích. A tak například moje manželka, přestože je ekonomka, šla tehdy uklízet do školky, aby mohla jídlo pro naše děti ohřívat,“ říká Ježorek.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.