Škola v DOXu / Dox ve škole: Workshop pro pedagogy 2. stupně ZŠ a SŠ k výstavě Daniel Pešta: DeTermination

čtvrtek 15. března 2018 ·

Co to znamená jít „s kůží na trh“? Vzdělávací program dává prostor vyjadřovat se k neobvyklým tématům skrze zkoumání Peštovy „verze umělce“; jeho motivace, fascinace i frustrace. Daniel Pešta ve své tvorbě otevírá otázky sociálního a genetického předurčení a jako výrazná tvůrčí osobnost se dostává často k hranici toho, co považujeme za „normální“. A co my? Co nás fascinuje? Jaké máme problémy, co nás trápí a co s tím chceme a můžeme dělat?

V programu hledáme od úvodní aktivity význam slov jako „svoboda“, „odvaha“ nebo „protest“. V následné prohlídce výstav se dostáváme více do hloubky a sbíráme materiál k vlastnímu „uměleckému“ vyjádření. Co dáte vědět vy o aktuální přítomnosti a vašem světě? Pojďte s kůží na trh. Program povede Jiří Raiterman (DOX).

Dalším bodem programu je Zážitkový workshop Post Bellum

Zážitkový workshop pro učitele využívá metod výchovné dramatiky a umožňuje účastníkům na vlastní kůži poznat, jak lze žákům netradičně zprostředkovat skrze dějiny 20. století témata, která jsou dodnes aktuální. Československo, 30. léta 20. století. Společenská atmosféra se mění a spolu s ní i život mladé dívky Evy. Jaké možnosti se před ní otevírají v době, kdy se ve své vlasti už necítí bezpečně? Workshop ukazuje vzestup antisemitismu a xenofobie ve společnosti. Ukazuje fenomén uprchlictví z pohledu jednotlivce zasaženého velkými dějinami.

Součástí workshopu je i metodický rozbor programu, který umožňuje nejen program následně samostatně zrealizovat, ale i vyzkoušet si aplikaci použitých metod v praxi. Program povedou lektorky Anežka Navrátilová, Jitka Míčková (Post Bellum).

Workshop uzavírá Závěrečná diskuse a hodnocení s malým občerstvením

Společně budeme reflektovat materiál výstavy i podněty z workshopů a pokusíme se najít možnosti, jak pracovat s výstavou dále ve školní třídě. V ideálním případě vznikne soubor nápadů a inspirací určený ke sdílení, případně připojíme postupy, které známe ze školního prostředí my.

Projekt je určen učitelům předmětů občanská výchova / základy společenských věd, dějepis, český jazyk, výtvarná výchova, mediální výchova, zeměpis, příp. VŠ studentům (blízkých) oborů.

Workshop se koná 22. 3. 2018 od 10:00 do 16:00

Další informace a možnost registrace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.