Prezident Zeman přijal finalisty ankety Zlatý Ámos. Kritizoval zapojení dětí do studentských protestů

čtvrtek 22. března 2018 ·

Prezident Miloš Zeman kritizoval účast dětí ve studentském protestu, do kterého se minulý týden zapojily stovky škol. Zeman dnes na setkání s finalisty ankety Zlatý Ámos zmínil video, v němž dvanáctiletá dívka mluvila o politice na studentském shromáždění u Národního divadla. Podle prezidenta mají dospělí lidé i studenti právo protestovat proti tomu, co se jim ve společnosti nelíbí. Zapojení dětí však považuje za jejich zneužívání. Informuje ČTK.


Miloš Zeman (FOTO: David Sedlecký)
"Existuje video, které vám doporučují shlédnout, je natočeno na piazzettě u Národního divadla. Je na něm dvanáctiletá holčička, která protestuje proti ohýbání ústavy a vyjadřuje se k Babišovi, Zemanovi a Okamurovi," řekl prezident učitelům, kteří se díky hlasům svých žáků probojovali do finále 25. ročníku ankety o nejlepšího kantora v Česku.

"Máte svaté právo protestovat proti tomu, co se případně v naší společnosti děje, a s čím nejste spokojeni. Totéž právo mají i studenti, ale existuje určitá hranice, kde je možné mluvit o zneužití dětí," dodal Zeman.

Celý text naleznete zde

12 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 18:37  

Tak moment. Zamysleme se, prosím. Zajímalo by mne, co to ta média včetně takzvané veřejnoprávní televize vlastně plácají:

Ony se nějaké ŠKOLY zapojily do organizování a uskutečnění dětských protestů? Tak jak to tedy je? Smějí něco takového vůbec školy s nezletilými dětmi dělat? Kdo tedy ty protesty organizoval? Školy?! Takže to byly školní akce podle jejich ŠVP atd.?!

Pan prezident má podle mého názoru pravdu. Ti dospělí, kteří takovou věc případně organizovali tím, myslím, nejenže ukázali svou lidskou nebo případně i profesionální ubohost. Domnívám se, že jednali i proti liteře a duchu zákonů, které určují, že škola je apolitické vzdělávací zařízení. Že je ostuda, že média hovoří o "zapojených školách". A že ani učitelé ani ředitelé a zřizovatelé škol se proti takovému nesmyslu viditelněji nebouří.

Byl bych rád, kdyby se k výše uvedému vyjádřilo MŠMT, aby v tom bylo jasno.

J.Týř

Milan Keršláger řekl(a)...
22. března 2018 v 18:58  

Jistě. Pan Zeman si plivnul na studenty, přestože ho v roce '89 vynesli k moci... akorát že mu dneska překážejí v jeho rozletu, osobnímu výkladu Ústavy a dělení společnosti...

BTW: Pan Týř by se měl trochu krotit. Zní to jak z Poučení z krizového vývoje. Nebo jak z tribuny v/po Únoru '48.

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 19:06  

Ahoj, já jsem Viky a je mi 12 let...
http://outsidermedia.cz/ahoj-ja-jsem-viki-je-mi-dvanact-a-chodim-do-zakladni-skoly-nesouhlasim-s-babisem/

Ony se nějaké ŠKOLY zapojily do organizování a uskutečnění dětských protestů? Tak jak to tedy je? Smějí něco takového vůbec školy s nezletilými dětmi dělat? Kdo tedy ty protesty organizoval? Školy?! Takže to byly školní akce podle jejich ŠVP atd.?!


Na svém názoru, že by se k tomu mělo MŠMT jasně vyjádřit, trvám.

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 19:12  

Pane Keršlágře, vy jste si nevšiml, že pan prezident mluvil o zneužívání dvanáctiletých dětí? A že dospělým studentům právo demonstrovat uznává? Tak se mi tak trochu zdá, že hloupou agitku tu v tomto případě děláte vy.

J.Týř

Q. E. D. řekl(a)...
22. března 2018 v 22:34  

"Podle prezidenta mají na podobných akcích mluvit dospělí lidé."

Prezident evidentně nezná Ústavu. Ani Listinu základních práv a svobod. Právo vyjadřovat svůj názor (tedy i mluvenou formou) má každý občan. Toto právo není omezeno věkem. Rozhodne-li se 12letá dívka vystoupit proti Babišovi, má na to plné právo.

Kvaternion řekl(a)...
23. března 2018 v 0:27  

Zemanův výrok je průhlednou snahou pošpinit a zdiskreditovat celý studentský protest jednou diskutabilní epizodou. Zaslouží si stejnou pozornost jako všechny jeho ostatní výroky, tedy žádnou.

tyrjir řekl(a)...
23. března 2018 v 0:47  

Rozhodne-li se 12letá dívka vystoupit proti Babišovi, má na to plné právo.

To je pravda. Otázkou ale je, zda se k tomu vystoupní ta holčička rozhodla sama bez manipulace anebo dokonce podle přímého návodu a pomoci ze strany dospělých. Podle "dokonalosti" (formální stylistické obratnosti) jejího projevu je nad tím, myslím, značný otazník (viz třeba ta uspokojeně se usmívajíci osoba, která stojí za holčičkou).

Pan prezident nekritizuje tu holčičku ani ostatní demonstrující malé děti. Ty za manipulaci s nimi nemohou. Kritizuje dospělé lidi, kteří malých dětí zneužívají k veřejným politickým projevům. Kritizuje zavrženíhodnou manipulaci malými dětmi u věcí, kterým vzhledem ke svému věku a zkušenostem nemohou plně rozumět. Viz třeba i jeho včerejší vystoupení v TV Barrandov:

https://www.barrandov.tv/video/122610-tyden-s-prezidentem-22-3-2018
- svoboda internetu a novodobí Koniáši (cenzoři) - 44.20 min
- 12letá holčicka je v tom nevinně - kritizováni mají být ti, kteří to zneužívání dětí organizují nebo ho schvalují - 46. min

tyrjir řekl(a)...
23. března 2018 v 1:22  

Prezident Miloš Zeman kritizoval účast dětí ve studentském protestu, do kterého se minulý týden zapojily stovky škol.

Napsal pan Komárek ve svém článku.

Pane Komárku, proč jako šéfredaktor České školy píšete, že prezident Zeman kritizoval účast dětí, když pan prezident kritizoval zneužívání dětí k politickým účelům? Proč píšete, že se těch protestů zúčastnily stovky ŠKOL, když nešlo o školní akce, ale o souhrn individuálních rozhodnutí jednotlivých dětí? Nezdá se vám, že to s tou mediální manipulací v České škole přeháníte?

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
23. března 2018 v 1:32  

PS: Není to, pane Komárku poprvé, že na stránkách České školy jako její šéfredaktor demagogicky špiníte vysokého ústavního činitele, ředitele nebo učitele škol s jiným názorem, než je ten váš. Dovoluji si Vás a Vaším prostřednictvím také nakladatelství Albatros znovu vyzvat, abyste se v budoucnosti takového jednání zdrželi.

Viz např.
http://www.ceskaskola.cz/2018/03/michal-komarek-skolstvi-podle-babise-co.html

Kvaternion řekl(a)...
23. března 2018 v 4:36  

Celé to ve mně vzbuzuje odpor. Článek o setkání Zemana s finalisty Ámose je celý o něm, finalisté jsou sotva zmíněni. Setkání se zúčastnil též předseda poroty Ámose Cimický, psychiatr, který proslul především obtěžováním svých pacientek a s učitelstvím nemá nic společného. A nejsmutnější je, že ze šesti finalistů soutěže o nejlepšího učitele neměl ani jeden tolik morální integrity, aby setkání se Zemanem odmítl.

Tajný Učitel řekl(a)...
23. března 2018 v 8:48  

Zeman zapadne do zatuchlé propasti českých polistopadových dějin jako komická senilní figurka, zoufale a marně se snažící o domácí a světové uznání, jejíž "prezidentování" sloužilo primárně ke zbohatnutí různých pochybných rádců. Už aby to bylo.

Karel Lippmann řekl(a)...
23. března 2018 v 9:45  

Každý má právo vyjádřit svůj názor, i dvanáctileté děti. Potíž spočívá v tom, že názor je racionálně vytvořený postoj. Je plodem kritického myšlení, tedy samostatného rozhodnutí, zda nějaké tvrzení přijmu či odmítnu, do jaké míry je přijmu či odmítnu, nebo zda se dokonce zdržím vyslovení soudu. V praxi se bohužel často zaměňuje názor za předsudek (postoj iracionální). I ten můžeme svobodně vyjádřit, jen bychom tomu neměli učit děti. A už vůbec ne je využívat (zneužívat) pro tlumočení vlastních názorů či předsudků.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.