Kybernetik Vladimír Mařík: Děti se musí naučit, aby stály nad věcí a posuzovaly každou záležitost z mnoha pohledů

čtvrtek 29. března 2018 ·

„Jsem optimista. I při dřívějších průmyslových revolucích mnozí varovali, že klesne zaměstnanost. A nikdy se to nestalo. Je ale nutné tomu aktivně čelit, a tak tlačíme na to, aby se stát věnoval rekvalifikacím a školství. To musí učit jinak než dnes,“ říká v rozhovoru pro týdeník Ekonom kybernetik Vladimír Mařík z Českého vysokého učení technického. Tématem jsou změny, které přináší a přinese robotizace, „průmysl 4.0“.


Vladimír Mařík (repro ČT)
Mařík pokračuje:

Výuka by měla odpovídat trendům, s nimiž se nyní v reálném životě i průmyslové výrobě běžně setkáváme. Studenty na všech školách musí učit myslet interdisciplinárně a dívat se na svět kolem a na život jako na složitý systém, který se řídí decentralizovaně. Zatím se učí znalosti „podle katalogu“ a jsou příliš orientovaní na tradiční způsob myšlení, na tradiční profese. Děti se musí naučit, aby stály nad věcí a posuzovaly každou záležitost z mnoha pohledů.

V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Expertizy varující před úbytkem pracovních míst jsou ale běžné i ve vyspělých západních zemích.

Podívejte se ale na situaci v České republice. Nejvíce se roboti nasazují právě tam, kde dělníci chybějí. Jednou možná budeme mluvit o nezaměstnanosti, když teď ale půjdete do podniku v Praze i mimo ni, tak všude vidíte nedostatek lidí. Tvrdit, že roboti zvýší nezaměstnanost je navíc dost zjednodušený pohled, který nepřihlíží k tomu, že vznikají úplně nové profese. Dozorce výroby, trenér učících se robotů… Velkou pozornost budeme muset věnovat bezpečnosti, jak počítačové, tak systémové. Lidé z továren půjdou i učit. Pracovních míst bude dost a na změny spojené s Průmyslem 4.0 se společnost adaptuje rychle.

V USA se uvádí, že když člověk vyjde dráž než 20 dolarů na hodinu, je lepší pořídit si stroj.

I u nás hranici najdeme, ačkoliv bude nastavena trochu jinak a bude se lišit podnik od podniku. Ukáže ji už jednoduchý ekonomický kalkul, stoprocentně se roboti vyplatí tam, kde dělníci chybějí. Investice do kooperativního robota v pořizovací ceně jeden až 1,5 milionu korun vítězí nad náklady na dělníka do dvou tří let. Paradoxem je, že odbory volající po prudkém zvyšování mezd a varující před nezaměstnaností v důsledku průmyslové revoluce vlastně podporují robotizaci a vyhánějí dělníky z továren. Když jsem tuto tezi nedávno prezentoval před Josefem Středulou, moc nadšený z ní nebyl.

Nástup strojů v 19. století přispěl ke vzniku marxismu, přinese i masové zavádění robotů novou ideologii?

Mladí stále hledí do mobilů, do obrazovek. Vidí svět jen prostřednictvím obrazovky. Na jedné straně ztrácejí celkový přehled, na druhé to přináší nové sociální kontakty a jiný způsob komunikace. Takže to asi není nová ideologie, ale nový způsob vnímání světa.

Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Ekonom

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.