Eduína 2017: Do Auly slávy byl uveden Milan Hejný. Cenu poroty získal projekt „Učíme se venku“

čtvrtek 29. března 2018 ·

Veřejnost i odborná porota vybraly ocenění hodné počiny, které zlepšují český svět vzdělávání. Během slavnostního večera 27. března muselo dvanáct finalistů v pětiminutové prezentaci obhájit svůj projekt před naplněným sálem. Některé oceněné projekty čerpají z naší pohnuté historie, jiné se věnují ve výuce často opomíjeným tématům jako např. práce s informacemi či propojení školy a reálného světa. V neposlední řadě byla oceněna snaha o zlepšení vztahu k matematice.


Cena veřejnosti:

V online hlasování bylo rozdáno celkem 5003 platných hlasů.

1.místo: Vzdělávací workshopy z Paměti národa (Post Bellum) – díky metodám zážitkové pedagogiky a výchovné dramatiky žáci prožívají příběhy pamětníků a hledají paralely současného světa s minulostí.

2.místo: Učíme se venku (TEREZA, vzdělávací centrum, z.ú.; Chaloupky, o.p.s.; Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání Brno, příspěvková organizace) – iniciativa pomáhající učitelům učit venku v přímém spojení s reálným světem.

3.místo: Edukativní hra Matemág (TechSophia s.r.o. ve spolupráci s H-mat, o.p.s.) – příběhová hra ukazující matematiku jako nástroj k překonávání překážek.

Cena odborné poroty:

1.místo: Učíme se venku (TEREZA, vzdělávací centrum, z.ú.; Chaloupky, o.p.s.; Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání Brno, příspěvková organizace) – iniciativa pomáhající učitelům učit venku v přímém spojení s reálným světem.

2.místo: IWalk – Deportační středisko v Uherském Brodě (PANT, z. s., Gymnázium Uherský Brod) – komentované prohlídky vedené průvodci z řad místních studentů po historických lokalitách spjatých s rasově motivovanou perzekucí obyvatel během druhé světové války.

3.místo: Zvol si info (Zvol si info)- osvěta o mediální gramotnosti a kritickém přemýšlení o informacích vedená skupinou studentů Masarykovy univerzity.

Eduína ZOOM:

1.místo: Můžeš to změnit! (Mezigenerace, z. s.; Eutis, o. p. s.) – spojení studentů s lokálním politikem do týmu, který vypracuje a připraví k realizaci projekt řešící lokální problém.

2.místo: Architekti ve škole (Architekti ve škole) – platforma vzdělávající děti od nejútlejšího věku v tématech architektury, urbanismu a prostorového plánování.

3.místo: I-Day (EKO-GYMNÁZIUM Brno) – projektový den pro studenty gymnázia nabízející exkurze, setkávání, přednášky či workshopy s osobnostmi z praxe, který jim pomáhá při výběru studijního oboru či zaměstnání.

Díky partnerství se Citi Foundation získali 3 ocenění v kategorii Eduína ZOOM účast v ročním akcelerátoru, který jim díky podpoře expertů z různých oblastí a finanční prémii (ve výši 50, 30 a 20 tisíc Kč) pomůže rozvíjet svůj projekt dál.

Všechny projekty, které dosáhly v některé z kategorií na první místo, získávají natočení video spotu určeného k propagaci projektu. Videa se záznamem prezentací všech finalistů na slavnostním večeru budou zveřejněna na www.eduina.cz.

Do Auly slávy byl uveden prof. Milan Hejný. Toto ocenění za dlouhodobý a systematický přínos vzdělávání v předchozích letech získali: Jana Nováčková, Jana Hrubá a Jan Sokol.

Zdroj: Tisková zpráva EDUin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.