Konkurzy na ředitele: Vyhozené peníze, nebo snaha o objektivitu?

pátek 16. března 2018 ·

řizovatele škol a dalších organizací ve Zlínském kraji rozdělil pohled na rekonkurzy ředitelů. Zatímco vedení kraje a radnice na Valašsku je vyhlásí plošně, ostatní velká města od nich upouští. Hejtmanství nebo radnice na Valašsku se zaštiťují slovy o objektivitě a spravedlnosti a tvrdí: když konkurz, tak všichni. „U některých je to zbytečné, protože mají dlouhodobě vynikající výsledky a víme, že tu školu vedou velmi dobře. Ale v rámci objektivity chceme, aby rekonkurz podstoupili všichni,“ uvedl před časem krajský radní Petr Gazdík (STAN). Reportáž přináší MF DNES.


„Když není třeba měnit ředitele, tak za rekonkurzy vyhazujeme peníze,“ zlobí se Petr Kořenek (ČSSD), který je zároveň ředitelem ZŠ v Luhu. Letošní rekonkurz se ho netýká, kolegů se ale zastal. „Uvrhli jste je do nejistoty. Vždy jsme byli partneři, kteří mají motivaci naše školy rozvíjet,“ uvedl Kořenek.

Nebyl jediný, komu se věc nelíbí. Do konkurzů spadla i mateřská škola Na Kopečku, která před koncem loňského roku převzala celorepublikové ocenění Nej školka. Zvítězila v konkurenci 82 mateřinek.

Zároveň padla i připomínka blížících se komunálních voleb a toho, že rekonkurzy se dělají pouze několik měsíců před nimi. Vsetínský starosta Jiří Růžička takovou spojitost odmítl. „Práce ředitelů a ředitelek si vážím, ale jmenovaní byli na šest let a nyní se mohou do výběrového řízení přihlásit znovu,“ konstatoval.

Ve Zlíně vyhlašují konkurz pouze v případě, že ředitelé sami končí, obvykle kvůli odchodu do důchodu. „Plošně konkurzy vypisovat nebudeme. O práci ředitelů máme detailní a pravidelný přehled a víme, jak školky a školy fungují,“ vysvětlila radní Kateřina Francová.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.