Luděk Vainert: Učněm díky státní maturitě

pátek 9. února 2018 ·

„Učňovské školství za předlistopadové éry zatraktivňovaly jak příspěvky od budoucího zaměstnavatele, tak i perspektiva rychlého nástupu do práce s výdělkem často vyšším, než měl absolvent vysoké školy. První motiv byl brzy passé a druhý ztrácel na síle s tím, jak se platové nůžky postupně rozevíraly ve prospěch lidí s vyšším vzděláním. Navíc střední školy všeho druhu začaly přijímat víc studentů, takže ústup učilišť ze slávy byl nevyhnutelný. Nyní se na učiliště hlásí o něco větší počet zájemců než v minulých hubených letech. Co za tím je?,“ píše Luděk Vainert v Hospodářských novinách.


Luděk Vainert (ihned.cz)
Vainert pokračuje:

Směs důvodů je pestrá a jsou mezi nimi i hodně bizarní. Například se ukazuje, že zájmu o učňovské obory pomáhá i státní maturita. Respektive hnacím motorem je zájem se jí vyhnout. Ten roste s tím, jak se přibližuje hrozba v podobě povinné maturitní zkoušky z matematiky. Široce rozšířená nechuť k matematice, daná tím, jak se u nás "královna věd" učí, je pro vzdělávací systém státu, který se roky snaží zatraktivnit technické obory, hodně nelichotivá vizitka.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.