V Praze proběhne již VII. ročník studentské akce Neruden. Pozvání přijali Jiří Drahoš i docent Konvalinka z Akademie věd

sobota 17. února 2018 ·

Studenti pražského Gymnázia Jana Nerudy pořádají 23. února již VII. ročník unikátního projektového dne pod názvem Neruden. Na pořádání akce se tento rok podílí na sedmdesát studentů napříč ročníky gymnázia. Prostřednictvím tématu “Monopoly - jeden a víc” chtějí přitáhnout pozornost k řadě celospolečenských otázek týkajících se vědy, vzdělávání, ekonomiky, médií a umění. Akce je i pro letošní rok otevřena široké veřejnosti.


Maxim Oweyssi (facebook.com)
Každoročně se do organizace Nerudne zapojí desítky studentů napříč všemi ročníky gymnázia. Také to dokazuje velký význam akce pro školní komunitu. Podle studenta maturitního ročníku a hlavního koordinátora Maxima Oweyssi hraje akce pro školu nezastupitelnou roli: “Za několik let jsme se naučili prostřednictvím organizace učit mladší ročníky projektovému managementu, ke kterému se běžně ve výuce nedostanou. Nechceme, aby akce byla jen pro pasivní příjemce jejího obsahu, naopak se snažíme zaktivizovat celou školu,” říká a doplňuje, že do akce je zapojeno i vedení školy a někteří učitelé.

Mezi hosty letošní Neruden uvítá namátkou například ekonoma Tomáše Sedláčka, filosofa Jana Sokola, docenta Jana Konvalinku z Akademie věd, novináře Seznam zpráv Jindřicha Šídla či moderátora Českého rozhlasu Michaela Rozsypala. V diskuzi pod názvem “Mají školy ve 21. stoletím monopol na vzdělání?” budou o tématu vzdělávání diskutovat hosté Ondřej Šteff (SCIO), Jan Sokol (filosof), Daniel Münich (think tank IDEA) a Tomáš Feřtek za moderace maturantky a předsedkyně České středoškolské unie Lenky Štěpánové. Dojde na kontrast mezi specializací odborného školství a rozvoj všeobecných gramotností i roli učitele v rychle se měnícím světě.

V debatě na téma “Jedna věda?” maturanti Václav Sedmidubský a Maxim Oweyssi s hosty rozeberou otázky vzájemného vztahu společnosti a vědy, investic do výzkumu či toho, proč mají lidé tendenci oponovat vědeckým faktům jako je například globální oteplování. Odpovědi pomůže naleznout docent Jan Konvalinka a další hosté z Akademie věd. Program vyvrcholí rozhovorem s neúspěšným kandidátem na prezidenta Jiřím Drahošem, který povede rovněž maturant Šimon Trantina.

Na akci zvou studenti širokou veřejnost a k účasti lákají i žáky jiných středních škol. “Chtěli bychom inspirovat studenty, aby se pustili do podobných projektů. Kromě unikátního vzdělávacího zážitku také studentská iniciativa, vedena ve spolupráci s učiteli a ředitelkou, rozvíjí kulturní prostředí na škole. Věříme, že se nejedná o pouhý studentský den, a že akce podobného typu mají hlubší smysl,” zakončuje Maxim Oweyssi.

Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.