Školy řeší, co s neukázněnými dětmi. Některé zřizují speciální místnosti, kam je učitelé budou moci vykázat

pátek 2. února 2018 ·

Co se zlobivým dítětem, když ho učitel nemůže vykázat na chodbu, kde by bylo bez dozoru? Takovou otázku si dnes klade spousta škol. Některé z nich proto zavádějí opatření v podobě separátních místností, kam učitelé vodí neukázněné děti. Podle psychologů ale takové opatření může někdy dětem spíš uškodit. Reportáž přináší MF DNES.


Speciální pracovna pro zlobivé děti vznikne od druhého pololetí například na Základní škole v Jílovém. „Zavádíme toto opatření proto, aby učitelé mohli nerušeně vzdělávat a žáci mohli být nerušeně vzděláváni,“ uvedla ředitelka školy Květa Trčková.

Pokud se žák nebude chovat slušně, učitel ho odvede do místnosti, kde bude pod dohledem pracovat sám. V pracovně může být najednou maximálně pět žáků, kteří tam zůstanou do konce vyučovací hodiny. Učitelé budou mít služby, podle kterých se v místnosti budou střídat. „Vyučující musí doložit, proč dané dítě do pracovny odvedl, aby rodiče neměli pocit, že toho zneužíváme. Se zákonnými zástupci bude každé toto opatření projednáváno. Pokud se bude toto opatření opakovat, budeme kontaktovat odbor sociálněprávní ochrany dětí a mládeže,“ dodala Trčková.

Dětští psychologové ale z nového opatření zrovna nadšení nejsou. Třeba psycholožka Alena Prouzová vykazování zlobivých dětí do separátních místností přirovnává k oslovským lavicím 19. století. „Musela bych si být jistá, že dítě zlobí, protože je nevychované, že například netrpí poruchou pozornosti,“ dodává Prouzová. Také podle dětské psycholožky Terezy Soukupové nejsou místnosti pro neposlušné vhodné pro všechny děti.

Podle školského zákona separátní místnosti pro neukázněné děti nevadí. Na webu ministerstva školství se píše, že učitel může nevhodně se chovajícího žáka vyloučit z vyučování do doby, než se ukázní s tím, že bude pod dohledem a bude se dále vzdělávat.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. února 2018 v 19:35  

ve sklepě školy zřídit několik cel

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.