Matematika je výzva. Pro žáky, učitele i stratégy

pátek 2. února 2018 ·

Je žádoucí, aby Česká republika měla ve srovnání se státy OECD výrazně vyšší podíl maturantů? Dnes se u nás pokouší o maturitu více než 70 procent populačního ročníku. V okolních státech, ale i ve Finsku, je to o deset až dvacet procent méně. „Tuzemský systém nutí maturovat i žáky, pro které je zejména společná část maturity neúnosnou zátěží. Jednotné přijímací zkoušky v loňském roce ukázaly, že do maturitních oborů jsou přijímáni také ti, kteří testy nezvládnou ani na čtyřky, dokonce i na gymnázia se dostali žáci, kteří získali pouhé čtyři body (úspěšnost osm procent),“ řekl Deníku ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiří Zíka.


Jiří Zíka (repro ČT)
Zíka dodává: „Pokud žák po devíti letech povinné školní docházky nedosáhne u přijímacích zkoušek z matematiky alespoň na deset bodů, je velmi pravděpodobné, že bude mít s matematikou problémy i nadále.“

Už na jaře roku 2021 přitom gymnazisty a lyceisty čeká povinná státní maturita z matematiky, ostatní středoškoláky (kromě sociálních, zdravotních a uměleckých oborů s maturitou) o rok později.

Je otázka, k čemu tato změna povede. „Může se stát, že budeme mít několikanásobně víc propadlíků, kteří rázem zůstanou bez dokončeného středoškolského vzdělání a nikdo se o ně nebude dál zajímat,“ uvedl šéf soukromé vzdělávací společnosti Scio Ondřej Šteffl.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Eny Gma řekl(a)...
2. února 2018 v 8:35  

V sedmdesátých letech měly základní devítileté školy možnost dělit žáky v hodinách matematiky a češtiny na třídy studijní a praktické. Pamatuji se, že ve třídách s nestudijním zaměřením šlo hlavně o "počty" ne tolik o matematiku v druhé bylo vše "těžší", přesto se na střesní školu s maturitou dostalo méně než 20% žáků. A bylo to normální! Časem bolševici zrušili tento přístup ke vzdělávání (..."nerovnost..."). Přesto si jsem jista, že obsah tehdejších osnov matematiky byl mnohem "bohatší" než je tomu dnes a a ti lepší to dávali (dnes první dva roky SŠ). Prospěch stejný jako dnes. Na celém světě je Gaussova křivka, jenom u nás je to Gaussova přímka! Mnozí se určitě budou pohoršovat, ale není důvod. Je třeba možené že bych třeba i já mohla jet (ač neumím lyžovat)reprezentovat na olympiádu?

Unknown řekl(a)...
2. února 2018 v 17:27  

Zvyšuje se dotace matematiky.

To jako myslíte vážně? Že učňům zvednou ze 3h za 3 roky na 4h za 3 roky když před 30-ti lety měli všichni dvojnásobek. A maturantům, kteří musí maturovat ze 7 nebo 8 h za 4 roky na 10 hodin za 4 roky? To jako pomůže?
Na dělení tříd na matematická cvičení, které by mohly pomoct těm nestíhajícím a zanedbaným, peníze nejsou a s novým financováním teprve nebudou.

Studenti nemají na VŠ problémy jen z matematikou, ale i sami se sebou. Ti, co odpadnou, nejsou zvyklí se sami učit. Čekají, že je bude někdo stále opečovávat a ulevovat jim, tak, jak na to byli zvyklí. Chybí jim právě ten odsuzovaný drill a pevné základy na kterých se dá stavět.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.