Právnička pomáhá zadluženým dětem z ústavů

středa 7. února 2018 ·

Byla to vlastně náhoda, co před pěti lety přivedlo pražskou advokátku Alenu Vlachovou (46) k tomu, že desítkám dětí z ústavů a dětských domovů pomohla vstoupit do dospělosti bez likvidačních dluhů. Nikdy za to nedostala ani korunu. Minulý týden za svou misi převzala ocenění Právník roku 2017 v kategorii Pro bono. Informuj deník Právo.


Alena Vlachová (linkedin.com)
O věc se začala zajímat v roce 2012, když si přečetla v jednom časopise dopis čtenářky, jak děti z domovů dluží desetitisíce korun za poplatky za komunální odpad, přestože za to nemohou. „Čtenářku jsem našla a zjistila jsem, že je to ředitelka Dětského domova v Boskovicích. Zavolala jsem jí s tím, že bych jim pomohla. Tehdy jsem si myslela, že jde o chybu nějakého úředníka, která se dotkla jednoho či dvou dětí. Jenže pak jsem zjistila, že je to legislativní zmetek a systémový problém zákona o místních poplatcích,“ přiblížila Právu začátek boje za děti Vlachová...

Vlachová pak během pěti let pomohla dalším více než šedesáti dětem dostat se z dluhové pasti, do které spadly. „Každý takový případ, který řeším, je na dva či tři roky a stále přibývají nové. Teď jich mám zhruba deset až dvacet. Je to běh na dlouhou trať, protože jde o věci z minulosti,“ podotkla advokátka.

Ta neřeší dluhy dětí jen kvůli poplatkům za odpad, ale třeba za jízdu načerno v MHD, za mobilní telefony, které na jejich jméno pořídili a nikdy nezaplatili jejich zákonní zástupci, nebo za finanční resty ze zdravotního pojištění.

Ráda by jednou dosáhla stavu, kdy její projekt Děti bez dluhů skončí, protože už žádný takový problém mít nebude. „Ale vzhledem k tomu, že mi stále ještě přibývají další dětští klienti, obávám se, že dosažení tohoto cíle ještě nějakou dobu potrvá,“ uzavřela Vlachová.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.