Petr Holub: Babiš zavádí dětskou práci

sobota 24. února 2018 ·

„Premiér Andrej Babiš se s Radou řemeslných cechů dohodli, že do osnov základní školy znovu připíšou dílny a pozemky. Poslední dobou se děje hodně překvapivých věcí, ale pro takový nesmysl se těžko hledá konkurence. To je jasné každému, kdo zažil dílny jako klíčový předmět v časech temného komunismu,“ píše Petr Holub pro Echo24.cz..


Petr Holub (repro ČT)
Část tuzemských podnikatelů se už dlouhá desetiletí snaží obnovit tzv. výchovu k řemeslům. Reagují tím na změny po listopadu 1989, kdy byla zrušena v komunismu obvyklá směrná čísla, kolik žáků musí v patnácti nastoupit do učilišť, aby byli za další tři roky k dispozici pro fyzickou práci v továrně nebo na stavbě. Nejde tedy o řemesla, ale obsluhu továrních či stavebních strojů. Dá se pochopit, že tito podnikatelé žádají o návrat před Listopad. Obvykle se jedná o předlistopadové ředitele socialistických podniků, kteří si svůj byznys nedokážou představit jinak než jako využívání laciné, přesto kvalifikované pracovní síly.

Pro novou ofenzivu se sdružili do obskurní Rady řemeslných cechů, o které dosud nikdo neslyšel, pozvali jako stafáž premiéra bez důvěry a budou s jeho pomocí měnit školský zákon. Teď se zavedou dílny, příště kvóty na učiliště. Podivným podnikatelům nejde o zlepšení školského systému, rozvoj řemesel, a už vůbec ne o žáky. Jde jenom o lacinou pracovní sílu pro jejich nevýkonné fabriky.

Nutno předeslat, že iniciativa je opět odsouzena k neúspěchu, i kdyby se Babiš snažil obnovit dětskou práci na školách až do roztrhání těla. Výkonní zaměstnanci mnoha stavebních a obráběcích firem opravdu stárnou a nikdo nechce nastoupit na jejich místa. Není to však tím, že nejsou mladí pracovníci s potřebnou kvalifikací. Nepůjdou však tam, kde je čeká těžká fyzická dřina za necelých 20 tisíc čistého.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

BP řekl(a)...
24. února 2018 v 19:53  

Pan Holub ťápe holé nesmysly.
Na výuce pozemků a dílen (technických a pěstitelských pracích) není vůbec nic špatného.
Které dítko dnes umí vzít pilku, vrták nebo kladívko do ruky? Kdo si umí vypěstovat z dětí na zahrádce hrášek či ředkvičku? Nebo třeba vyměnit doma pokažený vypínač?
Pana Holuba snad dříve nutili ve škole něco doopravdy vyrábět?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.