Němcům chybí 35 tisíc učitelů. Partneři vyjednávající o vládní koalici se shodují, že je potřeba zvýšit výdaje ve školství.

pondělí 5. února 2018 ·

Studie odborníků z Bertelsmannovy nadace ukazují, že na školách chybí velký počet učitelů. A propast mezi požadavky škol a reálným stavem se navíc stále prohlubuje. Už v roce 2025 bude podle studie potřeba na základních školách 105 tisíc pedagogů. Jenže k dispozici jich bude pouze 70 tisíc. To je pro školy velký problém. Informují Lidové noviny.


„Tak vysoký nedostatek učitelů se bezesporu nepříznivě promítne do kvality výuky,“ soudí Ilka Hoffmanová, jež stojí v čele profesní asociace pedagogů GEW. „Na tuto pohromu jsme si přitom zadělávali celé roky, nyní nás realita dostihla,“ dodává.

Výpadek 35 tisíc učitelů nebude snadné zacelit, politici dlouho jen bezradně krčili rameny. Nyní se sociální demokraté (SPD) a blok křesťanských stran (CDU/CSU) na koaličních jednáních v Berlíně shodli, že rozpočtové přebytky využije a věnuje víc peněz na rozvoj školství.

Podle výzkumníků, které cituje týdeník Die Zeit, má nenadálý problém hned několik příčin. Jednak se v příštích sedmi letech přiblíží mnoho pedagogů důchodovému věku. Dále se v Německu zvýšila porodnost, takže přibude dětí ve třídách. A navíc, nový systém vzdělávání, pro nějž se vžil výraz „Ganztagschulen“ (celodenní školy), znamená, že děti tráví ve škole víc času – už neodcházejí třeba hned po obědě, ale zůstávají celé odpoledne, což si žádá další personál.

V dlouhodobém horizontu experti doporučují především zlepšit odměňování pedagogů na základních školách, aby bylo povolání atraktivnější pro větší počet zájemců. Lepší platy by zohlednily rovněž fakt, že učitelé na základních školách musí být připraveni učit děti v různém stupni dospívání.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
6. února 2018 v 9:24  

a to je naše starost, pane komárku?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.