Kritický nedostatek učitelů přírodních věd trápí západočeské regiony

středa 21. února 2018 ·

V Plzeňském a Karlovarském kraji zoufale chybí učitelé matematiky, fyziky, angličtiny, informatiky a chemie. Základní a střední školy na západě Čech by jen učitelů matematiky v současnosti potřebovaly přes stovku. Na pedagogické fakultě v Plzni ale pro oba kraje studuje jen čtvrtina potřebného množství studentů a ne všichni půjdou po skončení školy učit. Situaci ještě zhoršuje malý zájem středoškoláků o přírodovědné obory a stárnutí stávajících učitelů. Informuje Český rozhlas.


Miroslav Lávička (zcu.cz)
„Podle průzkumu, který byl uskutečněn na středních školách v Plzeňském kraji, čili na těch školách, které jsou lépe personálně zajištěny, již v této chvíli je víc než 60 procent učitelů ve věku nad 50 let," potvrdil situaci děkan fakulty pedagogické v Plzni Miroslav Randa.

Největší problém s hledáním učitelů tak podle děkana Randy mají školy při obsazování všech klíčových předmětů pro přírodovědné vzdělávání. Týká se to matematiky, fyziky, chemie, informatiky a angličtiny. Nedostatek učitelů matematiky zaznamenala i Fakulta aplikovaných věd na Západočeské univerzitě v Plzni.

„Velmi často dostáváme žádosti třeba formou e-mailu od ředitelů nejrůznějších středních škol, kolik máme absolventů a zdali jim nemůžeme nějakého absolventa doporučit, či dát kontakt. Ta poptávka po středoškolských učitelích matematiky je opravdu vysoká. Ty nabídky jsou doprovázeny třeba takovými bonusy, jako nabídka bytu. Žádosti a prosby o učitele matematiky se objevují už i z Plzně z renomovaných středních škol," řekl proděkan fakulty aplikovaných věd ZČU Miroslav Lávička.

Fakulta aplikovaných věd proto na výuce budoucích učitelů s pedagogickou fakultou spolupracuje. Zájemci tam mohou studovat učitelství matematiky pro střední školy. A nabídku chce škola ještě rozšířit.

„Průzkum, který fakulta provedla, ukázal, že deficit učitelů je také u odborných předmětů a proto jednáme s děkanem fakulty strojní o tom, že bychom zahájili přípravu akreditace učitelů odborných strojírenských předmětů. Kromě toho budeme usilovat o to, abychom v oborech, ve kterých ZČU nemá odborníky (jako je například chemie, biologie), akreditovali učitelství pro střední školu my," vysvětlil děkan plzeňské pedagogické fakulty Miroslav Randa.

Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.