Pozemky a dílny by se měly do dvou let vrátit do výuky základních škol

středa 21. února 2018 ·

Na legislativním postupu vedoucímu k zavedení praktické výuky na základních školách, tedy opětovnému povinnému zařazení dílen a pozemků do výuky, se včera dohodli zástupci Rady řemeslných cechů s předsedou vlády v demisi Andrejem Babišem (ANO). Po jednání to novinářům řekli Babiš a předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Informuje ČTK.

Karel Havlíček (smsp.cz)
"Zařazení dílen a pozemků je těsně před finalizací, do dvou let by se to mohlo uskutečnit," uvedl Havlíček. Ve střednědobém horizontu by se podle něj mělo nastartovat také takzvané duální vzdělávání, tedy propojení školy s praxí. Dohoda padla také o vytvoření systému mistrovských zkoušek.

"Zákon je téměř v závěru, je ještě do něj potřeba dostat mistrovskou zkoušku," dodal Havlíček s tím, že jejím garantem by byly řemeslné cechy.

Tato legislativní opatření by měla podle Havlíčka pomoci vyřešit aktuální nedostatek kvalifikované pracovní síly. Upozornil v této souvislosti na dvoutřetinový úbytek učebních oborů, který ve stavebním a nábytkářském průmyslu činil za posledních 12 let až 80 procent.

"Domluvili jsme se na konkrétním postupu. Zavedení mistrovské zkoušky by bylo pozitivní pro všechny. Propojení vzdělávání s praxí určitě chceme," doplnil Babiš. Nedostatek pracovníků je podle něj největším problémem českého hospodářství.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Kamínek řekl(a)...
21. února 2018 v 12:08  

Čtu a nestačím zírat. Připadám si jako ve zlém snu:

1) Babiš se dohodl se zástupci podnikatelů, co by se mělo učit ve škole (podobná aktivistka je ministryně Šlechtová se svou vizí branné výchovy)

2) učím přes 20 let na ZŠ a drtivá většina ZŠ dílny učí ... S pozemky je to trochu problém - nemáme žádnou vhodnou volnou plochu. Bohužel, co je nesporně velký problém je asi stav dílen na většině ZŠ - kde se vezmou finanční prostředky na adekvátní vybavení dílen, aby nepřipomínaly skanzen z minulého století - to chci pana Babiše a spol. vidět.

3) A co výuka dílen a pozemků na víceletých gymnáziích? Absolventi těchto škol nikdy v ruce neměli žádné nářadí a RVP je přeci jednotné pro ZŠ a VG. Jak je možné, že se vydělují (segregují) žáci 2. stupně, tak, aby nemohli poznat dobrodiní řemeslné práce. Do života se jim to bude hodit. Je to jednoznačně diskriminační záležitost. Paní Šabatová, měla byste zbystřit a být na poplach ...

tyrjir řekl(a)...
21. února 2018 v 15:53  

Technické vzdělávání včetně výcviku k manuální zručnosti je neopominutelnou složkou vzdělávání. Chybou je, že systém RVP/ŠVP umožnil, aby v mnohých školách technické vzdělávání zmizelo. Chybou je, že to až dodnes nebylo napraveno. Chybou možná je, že ten jeho návrat do škol nevyhlásil ministr školství a že se tím zabývá premiér. Na druhou stranu to ale má alespoň větší váhu. J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.