Z vysokoškolských učitelů mají nejnižší mzdy ti na pedagogických fakultách. Ohrožuje to vzdělávání učitelů

středa 21. února 2018 ·

Mzdy učitelů na pedagogických fakultách jsou podle předsedy jejich asociace nejnižší ze všech fakult českých vysokých škol, což ohrožuje sbory fakult i vzdělávání nových učitelů. Ve všech krajích chybějí kvalifikovaní učitelé a jejich stavy se dále snižují. Prohlásil to nový předseda Asociace děkanů pedagogických fakult ČR a SR a rovněž děkan Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Randa. Informuje ČTK.

Miroslav Randa (zcu.cz)
„Chceme, aby si kraje a ministerstvo školství (MŠMT) situaci na školách zmapovaly, stejně jako to už udělal Plzeňský a Karlovarský kraj a chystá se na to Jihočeský,” uvedl Randa.

Tento první krok podle něj ukáže, kolik učitelů a jakých předmětů nejvíce chybí. „Kritický stav je nutné řešit s předstihem, protože trvá pět let, než vyjdou absolventi,” poznamenal.

O řešení nepříznivé situace v regionálním školství chce Randa co nejdříve jednat s ministrem Robertem Plagou (ANO), další děkani se všemi krajským úřady. Kraje jsou zaměstnavateli učitelů středních škol, u základních škol jsou to města a obce, u nichž je řešení složitější. „Ministerstvo má ale páky na všechny školy,” dodal Randa.

Pedagogické fakulty podporovalo MŠMT v minulých dvou letech fondem F (fond vzdělávací politiky), ale zatím není jasné, zda bude i letos; loni v něm bylo kolem 160 miliónů Kč na spolupráci s praxí a zvýšení platů hlavně mladých pracovníků pedagogických fakult, u nichž je problém nejtíživější.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.