Způsobuje časté testování snížení výkonu žáků a zhoršení jejich dobrého pocitu?

čtvrtek 4. ledna 2018 ·

Vysoká frekvence testování může vytvářet nežádoucí tlak na žáky i učitele, často vede aktéry testování spíše ke zvládání techniky, jak testy efektivně zvládnout, což má leckdy za důsledek snížení radosti a dobrého pocitu z procesu učení. Mnoho rodičů a pedagogů se už k této otázce vyslovilo. Zpravidla uznávají roli a potřebnost kvalitního měření, kritizují však míru a zejména frekvenci testování, která vnáší rušivé momenty a zbytečnou nervozitu, která naopak kvalitu vzdělávání snižuje, někdy vedou i ke snížení zájmu žáků, dokonce k záškoláctví. Tématem se zabývá studie Pisa in Focus, na níž upozorňuje prosincový Přehled informací ze zahraničí ČŠI.

Dalšími tématy Přehledu jsou například výsledky testů žáků čtvrtých tříd na Slovensku, výroční zpráva OFSTED, která mapuje kvalitu britských škol a školek nebo zpráva OECD o podpoře rovného přístupu ke vzdělávání.

Celý přehled je ke stažení zde
Citovaná studie Pisa in Focus je ke stažení zde

4 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
4. ledna 2018 v 12:48  

Platbu daně z přidané hodnoty každý měsíc považuji za příliš častou, zbavuje mne dobrého pocitu a vnímám ji jako šikanózní. O kolik více by se na dani vybralo, kdyby to přiznání nebylo tak časté! Každý měsíc kolem 25. mívám migrény.

mirek vaněk řekl(a)...
4. ledna 2018 v 14:35  

Já nechci studii, Já chci výzkum. Pořádně připravený a provedený!!!

To jsou obecné bláboly. Co to je příliš časté testování? Pětiminutovka každou druhou hodinu nebo státní maturita po čtyřech letech studia?
Záleží také na učiteli i na složení žáků. Když jsou rozumní pracovití žáci, pak jim testování nevadí a mají i slušné známky. Pokud jsou to flákači, tak je jedno, jestli o testu vědí nebo ne. Výsledky jsou stejné.
Totéž platí i u učitele. Když je to sadista, tak je všechna snaha marná a když je rozumný, tak vše funguje.
Takže, až někdo udělá výzkum, kde zohlední učitele i složení třídy, věk žáků a předmět, pak bude mít smysl ztrácet čas diskuzí nad jeho výsledky.

Jiri Janecek řekl(a)...
4. ledna 2018 v 15:54  

"Co to je příliš časté testování?"

Možná šetření ČŠI v 5., 7. a 9. třídě každé dva roky na vybraných 4025 školách...
Zvláštní, co teď padá z ČŠI a z OECD...

Pavel Doležel řekl(a)...
4. ledna 2018 v 20:39  

ČŠI rozpustit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.