Robotizace nažene muže do ženských profesí. Zvýší se platy i prestiž, věří ředitelka Gender Studies

úterý 23. ledna 2018 ·

„Je to jeden z možných scénářů. Díky robotizaci ubude i míst v typicky mužských oborech, jako je stavebnictví nebo průmysl, a naopak se zvýší potřeby zdravotnictví a školství. Vstup mužů do tradičních ženských oborů by mohl zvýšit jejich prestiž, a hlavně úroveň odměňování, která je dnes tristní,“ myslí si ředitelka Gender Studies Helena Skálová. Tématem se zabývá ČRo Plus.


Helena Skálová (linkedin.com)
Rozdíly v platech mezi muži a ženami se poprvé od roku 2006 opět zvětšují. A bude tomu tak i nadále, pokud se nepodaří vyřešit nerovnost v technologických odvětvích. Tvrdí to odborníci před začínajícím Světovým ekonomickým fórem v Davosu. Rozvoj odvětví jako IT nebo biotechnologie, kde stále dominují muži, prohloubí nerovnost v postavení mužů a žen a nejsilněji zasáhne právě ženy.

„Rozdíl v platech prohlubuje to, že ženy mají obtížný přístup do vedoucích pozic, ať už v politice nebo v podnikatelské sféře. Naopak se zlepšuje jejich přístup ke vzdělání a zdravotní péči, což ale negativní trend nevyrovná,“ říká ředitelka Gender Studies Helena Skálová.

Podle ní se o rovnosti pohlaví ve vyspělých zemích stále více mluví, tvrdá data tomu ale neodpovídají. Britský deník Guardian navíc uvádí, že 57 procent pracovních pozic, které dnes zastávají ženy, do osmi let nahradí nové technologie a roboti. Práce bude naopak přibývat v sociálních službách.

Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.