Ředitel vybudoval a pohřbívá jedinečnou školu: Jako pedagog je mimořádný, jako manažer selhal

středa 31. ledna 2018 ·

Obec Všeň u Turnova se doposud může chlubit jedinečnou základní a mateřskou školou s perfektními pedagogy. Základka dostála v regionu takového věhlasu, že tam rodiče každodenně svážejí děti z okruhu třiceti kilometrů. Chodívalo do ní 6 dětí, nyní jich je 80. Přesto škole v podobě, kterou jí za zhruba osm let vtiskl čtyřčlenný tým kantorů vedený ředitelem Milanem Fricem, hrozí možná brzký zánik. Důvodem jsou podle předsedkyně školské rady šestisethlavé vsi Mirky Huberové neshody mezi mladým ředitelem Fricem a zřizovatelem venkovské základky obcí Všeň. Informuje deník Právo.


Fric spolu s trojicí kolegů podal po trvalých neshodách s radnicí výpověď. Důvod neudali. Obec, odhodlaná školu udržet, vyhlásila na uvolněné místo ředitele konkurz. „Nevěřte pomluvám a lžím. Škola se nezavírá. Funguje tři sta let a bude fungovat dál. Osobou ředitele škola nestojí ani nepadá,“ prohlásil starosta Radim Janeček.

„Řediteli se podařilo získat i místní lidi, kteří škole zprvu nedůvěřovali. Přijít o její současnou podobu by byla hrozná škoda. Spolu s některými rodiči, jejichž výborná komunita kolem školy funguje, uvažujeme, že hromadně přejdeme na domácí vzdělání a rozjedeme projekt komunitní školy. Škola ve Všeni by spadla na úroveň běžné základky, čímž by pozbylo smysl vozit tam děti ze širokého okolí,“ předjímá Huberová.

Ředitel Fric, na poli pedagogiky uznávaný kantor, udělal v oblasti ekonomiky a řízení školy řadu školáckých chyb. Některé z nich hraničí se zákonem o povinnostech při správě cizího majetku. „Od roku 2015 nedoložil zákonem určený rozpis příspěvků od zřizovatele. Obec musela vrátit i čtvrtmiliónovou dotaci, což bude vymáhat po škole, potažmo po řediteli,“ argumentuje v prohlášení z letošního 26. ledna trojice radních Všeně.

Celý text naleznete v dnešním Právu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.