Petr Nedoma: Cokoli, co se od české kultury odlišuje, vnímají Češi jako ohrožení

neděle 21. ledna 2018 ·

„Otázka menšin nám připadá aktuální. Cokoli, co se od české kultury odlišuje, vnímají Češi jako ohrožení. Nedovedou se vyrovnat s tím, že někdo hranice jejich skupiny překračuje,“ říká kurátor výstavy a ředitel galerie Rudolfinum Petr Nedoma k nové výstavě. Informuje Aktuálně.cz.


Petr Nedoma (repro ČT)
Expozice Domestic Arenas, kterou mohou návštěvníci Galerie Rudolfinum navštívit od 19. ledna, nabízí šestici děl amerických a evropských umělců na pomezí videoartu a angažovaného dokumentu. Všechna spojuje snaha upozornit na aktuální společenské problémy. "Cíl výstavy spočívá v uvědomování si hranic mezi způsoby myšlení a vnímání společenských skupin, které mají své zákonitosti, a nemusí nutně interagovat se svým okolím. Výstava poukazuje na sociální bubliny, které často nemají potřebu spojovat se s ostatními a vystačí si samy," vysvětluje Nedoma.

Kořeny rasových konfliktů ve svém příspěvku odhaluje britský filmař a streetartový umělec John Akomfrah. Jeho více než půlhodinový Tropikos se dotýká počátků otrokářství v 16. století.

"Otrokářství se pro Brity a další národy stalo prostředkem k vybudování evropského blahobytu a bezpečnosti, které si dnes dopřáváme. Akomfrah se vrací do anglického přístavu Plymouth, kam otrokáři přivezli lidi z Afriky, roztřídili je a pak je posílali dál do Spojených států," říká Nedoma. Video pracuje s jímavě romantickými záběry, na kterých Afroameričané oblečení do kostýmů otrokářů připlouvají za zvuku gregoriánského chorálu do Plymouthu 21. století.

"Míváme pocit, že černoši přinášejí jenom problémy, protože nejsou ochotní adaptovat se na naši společnost. Vůbec si ale neuvědomujeme, že veškerá bělošská populární hudba vznikla z černošského způsobu hudebního vyjadřování," upozorňuje kurátor.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.