MŠMT plánuje vyhlášení výzev pro strukturálně postižené regiony

pátek 5. ledna 2018 ·

Ministerstvo školství plánuje v únoru 2018 vyhlášení dvou výzev z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, které budou určeny pro vysoké školy ve strukturálně postižených regionech. Jejich plánovaná alokace činí dohromady více než 2 miliardy korun.


Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jako Řídicí orgán Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání ve spolupráci s Úřadem zmocněnce vlády pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj plánuje v únoru 2018 vyhlásit dvě komplementární výzvy za více než 2 miliardy korun na podporu vysokých škol, které působí nebo plánují působit ve strukturálně postižených regionech. Výzvy naplňují úkoly, které byly vládní strategií RE:START stanoveny jednotlivým rezortům, s cílem překonání strukturálních deficitů těchto tří krajů.

ESF výzva pro vysoké školy ve strukturálně postižených regionech bude zaměřena na rozvoj akademických i neakademických pracovníků, podporu tvorby studijních programů, které jsou poptávány na trhu práce, a prohlubování internacionalizace studia. Nezanedbatelným aspektem bude také podpora studentů se specifickými potřebami. ESF výzva má alokaci 600 milionů korun.

ERDF výzva pro vysoké školy ve strukturálně postižených regionech bude sloužit jako investiční doplnění předchozí výzvy. Budou umožněny rekonstrukce a modernizace prostor pro studium, nákup přístrojového vybavení a za zvláštních podmínek také výstavba nových budov. ERDF výzva má alokaci 1,6 miliardy korun.

Do přípravy výzev i hodnocení projektových záměrů se zapojí zmocněnec vlády pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Díky tomu dojde k podpoře pouze takových projektů, které budou mít reálný a systémový dopad na odstranění handicapů těchto krajů ve srovnání se zbytkem republiky.

„Pomocí těchto výzev dojde k naplnění cílů projektu RE:START, který chce přispět k rozvoji těchto regionů, a bude tak účinně naplněno opatření uložené ministerstvu školství vládou,“ uvedl Václav Velčovský, náměstek pro řízení sekce operačních programů MŠMT.

Více informací naleznete zde

6 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
5. ledna 2018 v 8:16  

Může mně někdo vysvětlit, co je strukturálně postižený region?

Nebo jde o čerpání za každou cenu a další možnost pro chronické čerpače EU fondů?

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2018 v 10:22  

Může mně někdo vysvětlit, co je strukturálně postižený region?

V oblast školství je, myslím, v důsledku nekompetentnosti MŠMT strukturálně postiženým regionem celé Česko. Proto, prosím čerpejme všichni. Až do úplného vyčerpání.

Petr řekl(a)...
5. ledna 2018 v 10:33  

Ty tři kraje (Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský) jsou v rámci ČR opravdu hodně specifické, kumulují se v nich vážné strukturální problémy (zaměstnanost, bydlení, doprava, průmyslové dědictví...) a z mého pohledu si opravdu zaslouží zvláštní zacházení, jinak se budou oproti zbytku země propadat dál. Jestli tomu pomůžou ty výzvy, netuším, je to trochu jako plivnutí do moře.

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2018 v 11:29  



Vyšetří Poslanecká sněmovna a případně i OLAF nesrovnalosti v práci MŠMT ČR?

Ministerstvo školství České republiky (MŠMT ČR) je v rámci EU a OECD opravdu hodně specifické. Kumulují se v něm vážné strukturální problémy (ostudně nízký školský rozpočet i platy učitelů, pochybné koncepce financované z fondů EU - viz např. tzv. pečovatelizace českého školství* tj. postupná přeměna veřejných škol ze zařízení primárně vzdělávacího na zařízení sociálně a zdravotné pečovatelské, nedostatek učitelů, feminizace, úpadek technického vzdělávání, špatná komunikace MŠMT atd.) a z mého pohledu si opravdu zaslouží zvláštní zacházení, v dané situaci nejlépe ve vyšetřovacím režimu*, jinak se bude české školství oproti zbytku EU a OECD propadat dál. Jestli tomu pomůžou ty výzvy, netuším, je to trochu jako plivnutí do moře. Nebo spíš do tváře žákům, učitelům, rodičům, občanům a veřejnému zájmu České republiky a Evropské unie?

Vyšetří Poslanecká sněmovna a případně i OLAF nesrovnalosti v práci MŠMT ČR?

* Viz např.
TORNÁDO KAT a VLÁDNÍ JADERNÝ VÝBUCH
http://www.ceskaskola.cz/2017/07/vlada-byla-velmi-aktivni-ve-skolstvi.html?showComment=1501591494685#comment-6280139516709541290

J.Týř





Petr řekl(a)...
5. ledna 2018 v 13:47  

Stále stejná zhrzenost, stále stejná ubohost :-)

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2018 v 14:57  

Jsem názoru, že nesrovnalosti v čerpání EU dotací ze strany MŠMT ČR by měly být Parlamentem ČR řádně vyšetřeny, když tu jde o vcelku mnohamiliardové výdaje s mnohdy ne dobrým dopadem na české školství, proti čemuž je dnes medializované Čapí hnízdo vcelku pakatel. Doufám, že se k tomu nový ministr školství a nová poslanecká sněmovna postaví čelem.

http://www.ceskaskola.cz/2018/01/stanislav-stech-reaguje-na-obvineni.html#comment-7416488792809718000

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.