Konec pekařů v Česku? Na učňáky chce jen necelá pětina deváťáků

pátek 5. ledna 2018 ·

Pouze osmnáct procent žáků devátých tříd má zájem pokračovat ve studii na učilišti. Ukázal to průzkum společnosti Než zazvoní. Firmy se přitom dlouhodobě potýkají s nedostatkem řemeslníků. Deváťáci si mohou podat přihlášku na střední školu do 1. března. Tři čtvrtiny z nich už ví, kam se budou hlásit. Informuje iDNES.cz.


„Vzhledem k tomu, že učební obory jsou často vnímány jako méně prestižní a nízké nároky přijímacích řízení na maturitních oborech poskytují i méně nadaným žákům možnost pokusit se získat maturitu, mají učiliště často problém s nízkým počtem uchazečů,“ uvedla datová analytička Než zazvoní Aneta Košíková.

Největší problém s nedostatkem uchazečů mají učební obory bez maturity, zvláště pak ty, kde se žáci učí těžší manuální práci a například zemědělské či technické školy. Podle průzkumu je nejhorší situace u oboru pekař a dále u řezníků.

To je také jeden z důvodů, proč je nedostatek kvalifikovaných pracovníků v některých odvětvích. Tuzemské podniky mají například velkou nouzi o lidi ve výrobě a třeba elektrikáře či zámečníky proto hledají v zahraničí.

Celý text naleznete zde
Zprávu ČTK k tématu naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.